Zapiekane tosty francuskie to prawdziwy klasyk kuchni, który z powodzeniem zagościł na stołach wielu miłośników dobrego jedzenia. To idealna propozycja na szybki i smaczny posiłek.
Zapiekane tosty francuskie to danie, które kojarzy nam się zazwyczaj z wytrawnymi smakami, takimi jak szynka, ser czy musztarda. Niemniej jednak, coraz częściej pojawiają się wersje zapiekanych tostów francuskich na słodko, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser.
Wersja na słodko różni się od klasycznej przede wszystkim dodatkami. Zamiast szynki i sera, możemy posłużyć się np. owocami, miodem, dżemem lub kremem czekoladowym. Takie składniki z pewnością przyciągną uwagę miłośników słodkich smaków, którzy szukają alternatyw dla tradycyjnych śniadań.
Zapiekane tosty francuskie na słodko to idealny sposób na to, aby rozpocząć dzień od pozytywnej energii i wprowadzić się w dobry nastój. Przygotowanie ich nie wymaga wiele czasu i pracy, a efekt końcowy będzie naprawdę pyszny. Warto więc zainspirować się moją propozycją i spróbować czegoś nowego w swojej kuchni. Zapraszam na przepis!
Zapiekane tosty francuskie to świetny pomysł na weekendowe śniadanie!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
60-70 minut
Składniki (2 porcje):
- 4-6 kromek czerstwej chałki lub białego pieczywa tostowego
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- szczypta cynamonu, cukier puder
- świeże owoce: truskawki, borówki, maliny lub inne ulubione
- świeża mięta (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotować naczynie żaroodporne, piekarnik nagrzać do 175°C
Na patelni rozpuścić masło i cukier trzcinowy, a następnie przelać je do naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze tosty. W misce wymieszać jajka z mlekiem. Ułożyć pierwszą warstwę chałki w naczyniu, na rozpuszczonym maśle z cukrem. W kolejnym kroku zalać połową jajek z mlekiem. Ułożyć pozostałe pieczywo i zalać resztą płynu. Odstawić na minimum 30 minut, aby chałka dobrze nasiąkła.
Rada: zapiekane tosty francuskie można przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.
Naczynie przykryć folią lub przykrywką, jeśli mamy i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut, a po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 15-20 minut.
W tym czasie można przygotować dodatki do naszego śniadania na słodko. Ja polecam świeże owoce i listki mięty, które idealnie przełamują słodki smak naszego śniadania.
Zapiekane tosty francuskie można po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem, podawać z ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie i film z przygotowania tych tostów, to zapraszam tutaj:
https://www.instagram.com/reel/CrXnL7iot7D/?utm_source=ig_web_copy_link
Ciekawym pomysłem na weekendowe śniadanie będą też belgijskie gofry z ricottą:
https://www.foodlajf.pl/chrupiace-belgijskie-gofry-z-ricotta/