Pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem to danie, które z pewnością zadowoli niejednego miłośnika mięsa. Ta soczysta i aromatyczna potrawa idealnie sprawdzi się jako danie główne podczas rodzinnych obiadów czy uroczystych kolacji. A jeśli chodzi o sposób podania, to warto sięgnąć po prosty, ale wyjątkowo smaczny zielony sos, który wzbogaci smak i dodatkowo rozgrzeje zmysły. Dziś opowiem o tym, jak przygotować te polędwiczki krok po kroku oraz podzielę się przepisem na zielony sos, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Czy gotowi na kulinarne wyzwanie? W takim razie, zapraszam do lektury!
![pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem](https://www.foodlajf.pl/wp-content/uploads/2023/04/pieczone-poledwiczki-wieprzowe-z-zielonym-sosem-5-768x1024.jpg)
Pieczone polędwiczki wieprzowe to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością wśród miłośników mięsa.
Przygotowanie takiego obiadu wcale nie jest trudne! Wystarczy odpowiednio przygotować polędwiczki, włożyć je do piekarnika i poczekać, aż zrobią się soczyste i miękkie. A zielony sos? To banalnie proste – potrzebujemy kilku składników i blendera!
Pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem
Czas przygotowania:
Polędwiczki: 15 minut
Zielony sos: 10 minut
Całkowity czas przygotowania:
30-45 minut
Składniki (2-3 porcje):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 2-3 łyżki ulubionej musztardy (u mnie czosnkowa)
- 10-12 plastrów wędzonego, surowego boczku
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczki umyć i oczyścić. Następnie osuszyć i nasmarować musztardą. W kolejnym kroku ściśle owinąć mięso plastrami boczku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć naszą polędwiczkę z każdej strony. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20 minut. W tym czasie przygotować zielony sos.
Składniki na zielony sos:
- szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 60-80 g sera gorgonzlola
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni (można użyć tej samej, po smażeniu mięsa) rozgrzać trochę oleju i podsmażyć posiekaną szalotkę i czosnek – do miękkości, około 2-3 minuty. Dodać szpinak i smażyć kolejne 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ser i poczekać, aż się trochę rozpuści i następnie dodać śmietankę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zblendować na gładki, kremowy sos, doprawić do smaku.
Rada: przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce do 3 dni
![pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem](https://www.foodlajf.pl/wp-content/uploads/2023/04/pieczone-poledwiczki-wieprzowe-z-zielonym-sosem-6-768x1024.jpg)
W kolejnym kroku wyjąć upieczone polędwiczki z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby puściły wszystkie soki i mięso chwilę „odpoczęło”. Pokroić w 1-2 cm kawałki. Podawać z sosem i ulubionymi dodatkami: puree, kluseczkami, ryżem czy kaszą. Polecam ten przepis na pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem!
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie krok po kroku to zapraszam tutaj:
https://www.instagram.com/reel/CrfutOtoCaf/?utm_source=ig_web_copy_link
Jeśli nie masz pomysłu na deser to koniecznie spróbuj mojego orzechowego brownie:
https://www.foodlajf.pl/najlepsze-orzechowe-brownie/
![pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem](https://www.foodlajf.pl/wp-content/uploads/2023/04/pieczone-poledwiczki-wieprzowe-z-zielonym-sosem-8-768x1024.jpg)
![Foodlajf](https://www.foodlajf.pl/wp-content/uploads/2023/03/food.png)