Pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem to danie, które z pewnością zadowoli niejednego miłośnika mięsa. Ta soczysta i aromatyczna potrawa idealnie sprawdzi się jako danie główne podczas rodzinnych obiadów czy uroczystych kolacji. A jeśli chodzi o sposób podania, to warto sięgnąć po prosty, ale wyjątkowo smaczny zielony sos, który wzbogaci smak i dodatkowo rozgrzeje zmysły. Dziś opowiem o tym, jak przygotować te polędwiczki krok po kroku oraz podzielę się przepisem na zielony sos, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Czy gotowi na kulinarne wyzwanie? W takim razie, zapraszam do lektury!

Pieczone polędwiczki wieprzowe to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością wśród miłośników mięsa.
Przygotowanie takiego obiadu wcale nie jest trudne! Wystarczy odpowiednio przygotować polędwiczki, włożyć je do piekarnika i poczekać, aż zrobią się soczyste i miękkie. A zielony sos? To banalnie proste – potrzebujemy kilku składników i blendera!
Pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem
Czas przygotowania:
Polędwiczki: 15 minut
Zielony sos: 10 minut
Całkowity czas przygotowania:
30-45 minut
Składniki (2-3 porcje):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 2-3 łyżki ulubionej musztardy (u mnie czosnkowa)
- 10-12 plastrów wędzonego, surowego boczku
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczki umyć i oczyścić. Następnie osuszyć i nasmarować musztardą. W kolejnym kroku ściśle owinąć mięso plastrami boczku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć naszą polędwiczkę z każdej strony. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20 minut. W tym czasie przygotować zielony sos.
Składniki na zielony sos:
- szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 60-80 g sera gorgonzlola
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni (można użyć tej samej, po smażeniu mięsa) rozgrzać trochę oleju i podsmażyć posiekaną szalotkę i czosnek – do miękkości, około 2-3 minuty. Dodać szpinak i smażyć kolejne 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ser i poczekać, aż się trochę rozpuści i następnie dodać śmietankę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zblendować na gładki, kremowy sos, doprawić do smaku.
Rada: przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce do 3 dni

W kolejnym kroku wyjąć upieczone polędwiczki z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby puściły wszystkie soki i mięso chwilę „odpoczęło”. Pokroić w 1-2 cm kawałki. Podawać z sosem i ulubionymi dodatkami: puree, kluseczkami, ryżem czy kaszą. Polecam ten przepis na pieczone polędwiczki wieprzowe z zielonym sosem!
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie krok po kroku to zapraszam tutaj:
https://www.instagram.com/reel/CrfutOtoCaf/?utm_source=ig_web_copy_link
Jeśli nie masz pomysłu na deser to koniecznie spróbuj mojego orzechowego brownie:
https://www.foodlajf.pl/najlepsze-orzechowe-brownie/

