Ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł na pyszny dodatek do popołudniowej kawy, na niedzielę czy spotkanie z przyjaciółmi. Dziś przedstawiam najlepsze orzechowe brownie, jakie do tej pory zrobiłam. Bez mąki pszennej, bez glutenu. Moja rodzina pokochała ten przepis! A co jest w nim takiego wyjątkowego? Jest wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą i powstało z potrzeby chwili. Ze składników, które akurat miałam pod ręką. Sprawdź, jakie jest proste w przygotowaniu!
Najlepsze orzechowe brownie – ten tytuł mówi sam za siebie!
Gorzka czekolada, mleczna czekolada, zmielone orzechy.. czyż nie brzmi to dobrze? Wystarczy naprawdę kilka minut i będziesz się delektować najlepszym orzechowym brownie. Na moim blogu znajdziesz również wiele innych pomysłów na proste ciasta. Zapraszam!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
40-45 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 140 g drobnego cukru
- cukier wanilinowy
- 100 g tartych orzechów (laskowe, migdały, włoskie)
- 100 g masła
- 120 g czekolady gorzkiej i mlecznej (w proporcji 3:1)
Piekarnik nagrzać do 180°C
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. RADA: jeśli nie mam dużo czasu korzystam z mikrofalówki. Wystarczy wstawić masło i czekoladę w jednej miseczce na około minutę i gotowe.
Jajka ubić z cukrami na białą, puszystą masę. Następnie dodać ostudzone masło z czekoladą, tarte orzechy i wymieszać do połączenia składników.
Formę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wstawić do piekarnika i piec około 30-35 minut. Najlepsze orzechowe brownie gotowe!
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo zrobić prostą polewę czekoladową.
Przepis na najlepszą polewę czekoladową znajdziesz w przepisie na sernik makowy:
https://www.foodlajf.pl/sernik-makowy-z-polewa-czekoladowa/
A najlepsze brownie, krok po kroku tutaj:
https://www.instagram.com/p/CmECjY0sHuE/?utm_source=ig_web_copy_link