Waniliowy sernik z lemon curd

Waniliowy sernik z lemon curd

Sernik waniliowy z lemon curd..

Niebo w gębie, tak niektórzy mówią o tym kremie cytrynowym. Ja go uwielbiam jeść łyżką, prosto ze słoika, wykorzystywać do naleśników czy pankejków. Ma wiele zastosowań, jest po prostu pyszny!

Ale.. wracając do sernika… 

Spód:

ciasto kruche na palonym maśle – tutaj PRZEPIS

Masa serowa:

3 jajka

650 g twarogu sernikowego

150 ml śmietanki 30%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

150 g drobnego cukru

1 łyżka esencji waniliowej

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Śmietankę ubić i dodać do jajek z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, ser, esencję i wymieszać całość do połączenia składników.

Na podpieczony spód wylać masę serową i piec w kąpieli wodnej (do piekarnika wstawić naczynie z wodą, na niższą półkę) około godziny w 170st C Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić, aby wystygł (wtedy nie opadnie).

Po całkowitym schłodzeniu ciasta przystępujemy do ostatniego etapu, czyli polewy. W tym przypadku cytrynowego kremu, który zapamiętasz na długo!

Lemon curd:

1 duże jajko (lub 2 mniejsze)

2 żółtka

100 g masła

2 cytryny

150 g drobnego cukru

Cytryny wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok.

Jajko i żółtka umieścić w szklanej misce i roztrzepać rózgą. Dodać cukier i chwilę ubijać. Następnie miskę umieścić w kąpieli wodnej (czyli nad garnuszkiem z gotującą się wolno wodą) i podgrzewać, cały czas mieszając. Dodać miękkie masło, najlepiej pokrojone na małe kawałki i podgrzewać razem, ciągle mieszając. Jak masło się rozpuści dodać sok i skórkę z cytryny. Mieszać i podgrzewać, do momentu, kiedy krem zgęstnieje.

Ja zawsze przecedzam przez sitko, krem jest wtedy bez grudek, pysznie cytrynowo-kremowy.

Całość kremu wyłożyć na zimny sernik i schłodzić.

Jeśli zrobisz lemon curd w większej ilości, można go przełożyć do wyparzonego słoiczka i trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

2 Comments

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *