Pierogi z makiem

Pierogi z makiem
 

Pierogi z makiem..

Mam dziś dla Ciebie inspirację świąteczną, dla miłośników maku – istna gratka! Co powiesz na pierogi wypełnione po brzegi masą makową z dużą ilością bakalii, okraszone miodową polewą z orzechami??? Czyż nie brzmi obłędnie?
Nie wiem czy wiesz, ale mak posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę E. Zawiera dużą ilość wapnia i magnezu, które są podstawowym budulcem zdrowych kości. Regularne spożywanie maku pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, a także wzmacnia odporność organizmu.

Masa makowa:
✔️ 200 g mielonego maku (można już kupić taki gotowy do użycia, zmielony)
✔️ 200 ml mleka
✔️ 80 g orzechów włoskich
✔️ 80 g orzechów nerkowca
✔️ 50 g suszonych śliwek
✔️ 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
✔️ 80 g miodu
✔️ 50 g cukru trzcinowego
✔️ 20 g masła
Mleko, masło, cukier i miód podgrzewać, mieszać, do ich rozpuszczenia i połączenia. Dodać bakalie i mak i gotować chwilę do napęcznienia i zgęstnienia masy. Mieszać, aby nie przypalić. Ostudzić.

Ciasto na pierogi:
✔️ 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
✔️ 1 jajko
✔️ 2-3 łyżki mielonego maku 
✔️ Gorąca woda
Mąkę wymieszać z jakiem i makiem. Powoli dodawać po kilka łyżek gorącej wody. Wyrabiać ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryć, aby nie wyschło.
Rozwałkować kawałek na cienki placek i wykroić koła. Nakładać farsz makowy i dokładnie zalepić. Gotować około 2 minut od wypłynięcia.

Polewa:
✔️ Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
✔️ 2 Łyżki masła
✔️ Łyżka miodu
Orzechy uprażyć na patelni, dodać masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia i polać ugotowane pierogi.
Z podanych składników wyjdzie ponad 30 pierogów, ale można zrobić mniej – zarówno ciasto, jak i masę można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *