/artykuł sponsorowany/
Empanadas, czyli pierożki wypełnione bogactwem smaków, są nieodłącznym elementem kulinarnego krajobrazu Ameryki Południowej. Wśród wielu wariantów tego dania, jednym z klasyków jest wersja z mięsem i warzywami. Równie często pojawia się nadzienie z ryb, samych warzyw, sera, a nawet jajek. Przypominają trochę nasze rodzime pierogi, ale najczęściej są smażone w głębokim tłuszczu lub wypiekane w piecu. I właśnie dziś zapraszam cię na prawdziwą ucztę – pieczone empanadas z wołowiną i duszonymi warzywami Pisto.
Doskonałym uzupełnieniem jest dip ze smażonych pomidorów z fetą.
Trochę historii…
Historia empanadas sięga odległych czasów, kiedy to arabskie wpływy kulinarne zaszczepiły się w hiszpańskiej kuchni. Od Hiszpanii przepis ten dotarł do Ameryki Łacińskiej, gdzie przyjął różnorodne formy i smaki, w zależności od regionu. W Argentynie empanada stała się nieodłącznym elementem kultury, obecna na stołach podczas rodzinnych uroczystości, świąt czy po prostu jako ulubione danie codzienne. To nie tylko jedzenie, to kawałek argentyńskiej duszy, który przenosi nas w podróż przez smaki i aromaty tego niesamowitego kraju.
Eksplozja smaków, czyli kilka słów o empanadas..
Empanadas z wołowiną i duszonymi warzywami Pisto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste mięso i aromatyczne przyprawy, które łączą się z delikatnie duszonymi warzywami, tworzą symfonię smaków na talerzu. Kruche, złociste ciasto tworzy kieszonkę pełną niespodzianek. Można je serwować jako danie główne, ale są też świetną propozycją na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, ale są również fajnym uzupełnieniem sałatek, lub deski z przekąskami na imprezie. Zanim przejdę do szczegółów mojej dzisiejszej wersji tych pysznych pierożków– kilka słów o składnikach, które wykorzystałam w moim przepisie.
Pakomarket – rodzinny sklep z tradycjami
Pakomarket to internetowy sklep spożywczy, którego oferta handlowa liczy ponad 2000 artykułów. W ofercie znajdziemy nie tylko produkty znanych producentów, ale także małych wyspecjalizowanych wytwórni i manufaktur. Są również marki własne takie, jak: Tropico, Prestige, Blizz czy Dogland. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam właśnie produkty marki TROPICO: Duszone Warzywa Pisto z Oliwą z Oliwek oraz Pomidory Smażone w Oliwie z Oliwek. Na pisto składają się: pomidor, bakłażan, cukinia i cebula podduszone na oliwie z dodatkiem podstawowych przypraw- soli i cukru.
Empanadas z wołowiną, duszonymi warzywami pisto i dipem ze smażonych pomidorów
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 1 żółtko + 1 jajko do smarowania
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać jajko i miękkie masło, zagniatać. Stopniowo dodawać ciepłe mleko, cały czas zagniatając ciasto (około 10 minut). Można użyć robota kuchennego lub wyrabiać ręcznie. Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Następnie owinąć folią spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotować farsz.
Składniki na farsz:
- 500 g mielonej wołowiny (kark, łopatka)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 puszka TROPICO Duszone Warzywa Pisto z Oliwą z Oliwek Puszka 400g
- Przyprawy: sól i pieprz do smaku, po 1 łyżeczce: kuminu, słodkiej papryki, czosnki i oregano, ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- Oliwa do smażenia
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso, przyprawy i wymieszać. Smażyć do zrumienienia i odparowania płynów. Następnie dodać puszkę Tropico Duszone Warzywa Pisto, wymieszać i dusić razem 2-3 minuty. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę i odstawić, aby całość ostygła.
Robimy empanadas:
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na grubość około 1-2 mm i wykrawać koła. Nakładać farsz i zalepiać, jak klasyczne pierogi. Można na koniec delikatnie docisnąć widelcem, aby podczas pieczenia się nie rozkleiły. Układać na blaszce, na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać sezamem.
Z podanych ilości wyjdzie około 25 pierożków. Pozostałą część ciasta można zamrozić.
Piekarnik nagrzać do 200°C i piec pierożki około 20-25 minut. Podawać z dipem pomidorowym z fetą.
Dip ze Smażonych Pomidorów z fetą:
Składniki:
- 1 puszka TROPICO Pomidory Smażone w Oliwie z Oliwek Tomate Frito 400g
- 100 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz, sok z cytryny do smaku
- Posiekana świeża natka pietruszki lub kolendra do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki i serwować razem z empanadas. Ten sos świetnie się sprawdzi również jako dodatek do makaronu. Polecam!
Wykonanie całości, w formie wideo, krok po kroku znajdziesz TUTAJ