Sernik makowy z polewą czekoladową

Sernik makowy z polewą czekoladową
Ciasto na weekend! Na święta, na imprezę i do kawy idealny! Szybkie, proste i smaczne! Połączenie moich ulubionych smaków.
 
 

Spód:
✔️ 5-6 białek lub 150 g płynnego białka
✔️ 100 g cukru pudru
✔️ 100 g maku niebieskiego 
✔️ 100 g wiórków kokosowych 

Białka ubić, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Masa serowa:
✔️ 1kg twarogu sernikowego 
✔️ 4 jajka
✔️ 170 g cukru
✔️ cukier wanilinowy
✔️ 100 ml ubitej śmietanki 30%
✔️ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
✔️ 1-2 łyżki maku

Jajka ubić z cukrami na białą, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, ale tylko do ich połączenia, aby nie napowietrzyć masy.

Piekarnik nagrzać do 200°C

Masę serową przelać do formy na makowy spód. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 40 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku około 1-2h.

Polewa czekoladowa (przepis mojej mamy)
✔️ 70 g masła lub masła roślinnego
✔️ 30 g gorzkiego kakao
✔️ 100 g cukru pudru
✔️ 1-3 łyżki mleka (dodawać, jeśli zbyt gęsta masa)

Masło rozpuścić w rondelku i do gorącego masła dodać pozostałe składniki. Wymieszać rózgą do połączenia. Nie gotować. Ostudzić i nakładać na ostudzone ciasto. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *