Serowe knedle ze śliwkami to mój smak dzieciństwa! Nie każdy wie, że urodziłam się w Czechosłowacji – tak tak, kiedyś istniało takie państwo! Teraz to są Czechy! Moja mama często knedle robiła, więc nie może ich zabraknąć również na moim blogu! Przepis zostawiam oczywiście, a wykonanie możecie podejrzeć na moim Instagramie -> Rolki FOODLAJF Przepis jest bardzo prosty, polecam spróbować! Na 20 sztuk potrzebujecie: 250g twarogu białego
1 jajko
Szczypta soli
100 g mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
30 g mąki ziemniaczanej
Łyżka miękkiego masła
Około 300-400 g śliwek węgierek (najlepiej) Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 10 minut. W tym czasie umyć i wyjąć pestki ze śliwek. Odstawić na bok.Z ciasta uformować wałek i odcinać 1-2 cm kawałki. Każdy rozpłaszczyć palcami, na środku ułożyć śliwkę i zalepić szczelnie dookoła. W garnku zagotować wodę i włożyć delikatnie knedle.Gotować około 8 minut. W tym czasie ja zawsze robię sosik: masło + cukier trzcinowy. Pysznie karmelowy. Czasem podaję z palonym masłem i posypuję cukrem. Czasem polewa jak do tradycyjnych leniwych, czyli bułka tarta, masło i cukier! No niebo! Polecam też pyszny sernik czekoladowy:Sernik kinder czekoladka – przepis Smacznego!

Zostaw komentarz