Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Serowe knedle ze śliwkami to mój smak dzieciństwa! Nie każdy wie, że urodziłam się w Czechosłowacji – tak tak, kiedyś istniało takie państwo! Teraz to są Czechy! Moja mama często knedle robiła, więc nie może ich zabraknąć również na moim blogu!  Przepis zostawiam oczywiście, a wykonanie możecie podejrzeć na moim  Instagramie -> Rolki FOODLAJF
 
Przepis jest bardzo prosty, polecam spróbować!
 
Na 20 sztuk potrzebujecie:
✔️ 250g twarogu białego
✔️ 1 jajko
✔️ Szczypta soli
✔️ 100 g mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
✔️ 30 g mąki ziemniaczanej
✔️ Łyżka miękkiego masła
✔️ Około 300-400 g śliwek węgierek (najlepiej)
 
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 10 minut. W tym czasie umyć i wyjąć pestki ze śliwek. Odstawić na bok.
Z ciasta uformować wałek i odcinać 1-2 cm kawałki. Każdy rozpłaszczyć palcami, na środku ułożyć śliwkę i zalepić szczelnie dookoła. W garnku zagotować wodę i włożyć delikatnie knedle.
Gotować około 8 minut.
 
W tym czasie ja zawsze robię sosik: masło + cukier trzcinowy. Pysznie karmelowy. Czasem podaję z palonym masłem i posypuję cukrem. Czasem polewa jak do tradycyjnych leniwych, czyli bułka tarta, masło i cukier! 
No niebo!
 
Polecam też pyszny sernik czekoladowy:
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *