Kilka dni temu zepsuł mi się piekarnik, a goście zapowiedzieli się na sobotę.. Miałam dwie opcje – zrobić ciasto bez pieczenia, albo odwiedzić ulubioną cukiernię.. Wybrałam pierwszą i tak oto powstał ten klasyk! To jest coś pysznego! I wiadomo: w prostocie siła! Banoffee Pie – czyli ciasto bez pieczenia – z kajmakiem, z bananami i bitą śmietaną! Spód: 250 g kruchych ciastek kakaowych
80 g masła Ciasteczka zmielić na „piasek”, dodać starte zimne masło i zagnieść do połączenia. Wyłożyć spód formy (do tarty, lub tortownicy) i wstawić do lodówki.
puszka masy kajmakowej
100 g gorzkiej czekolady
mix orzechów: włoskie, ziemne, prażone laskowe i migdały (można pokruszyć) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do masy kajmakowej i wymieszać.Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i posypać orzechami. Wstawić do lodówki.
3 -4 banany
400 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru (opcja)
sok z cytryny Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać ewentualnie cukier puder. Wymieszać delikatnie z połową bananów i wyłożyć na masę kajmakową. Na wierzchu poukładać pozostałe banany, posypać orzechami, pokruszonymi ciasteczkami lub startą czekoladą.Schłodzić, trzymać w lodówce! Polecam też przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i bezą:LINK do przepisu TU Smacznego!

Zostaw komentarz