Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia

Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia
Kilka dni temu zepsuł mi się piekarnik, a goście zapowiedzieli się na sobotę.. Miałam dwie opcje – zrobić ciasto bez pieczenia, albo odwiedzić ulubioną cukiernię.. Wybrałam pierwszą i tak oto powstał ten klasyk! To jest coś pysznego! I wiadomo: w prostocie siła!
 
Banoffee Pie – czyli ciasto bez pieczenia – z kajmakiem, z bananami i bitą śmietaną! 
 
Spód:
✔️ 250 g kruchych ciastek kakaowych
✔️ 80 g masła
 
Ciasteczka zmielić na „piasek”, dodać starte zimne masło i zagnieść do połączenia. Wyłożyć spód formy (do tarty, lub tortownicy) i wstawić do lodówki.
 
✔️ puszka masy kajmakowej
✔️ 100 g gorzkiej czekolady
✔️ mix orzechów: włoskie, ziemne, prażone laskowe i migdały (można pokruszyć)
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do masy kajmakowej i wymieszać.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i posypać orzechami. Wstawić do lodówki.
 
✔️ 3 -4 banany
✔️ 400 ml śmietanki 30%
✔️ 1 łyżka cukru pudru (opcja)
✔️ sok z cytryny
 
Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać ewentualnie cukier puder. Wymieszać delikatnie z połową bananów i wyłożyć na masę kajmakową. Na wierzchu poukładać pozostałe banany, posypać orzechami, pokruszonymi ciasteczkami lub startą czekoladą.
Schłodzić, trzymać w lodówce!
 
Polecam też przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i bezą:
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *