Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą
Lato minęło i trzeba korzystać z pysznych smaków, które oferuje nam Pani Jesień.
Śliwki.. jabłka.. figi.. dynia.. to co dziś pieczemy?
 
Przepis na to półkruche ciasto jest od mojej mamy i często do niego wracam, w różnych odsłonach! Polecam się inspirować, znaleźć swoje smaki, swoje połączenia.. choć poniższy przepis jest przepyszny! Można dodać tylko śliwki, albo połączyć je 1:1 z jabłkami. Ja zrobiłam jeszcze warstwę bezy, ale ten krok można pominąć. Zapraszam na ciacho!
 
Duża forma 28cm:
✔️ 2 jajka
✔️ 200 g cukru
✔️ 1 cukier wanilinowy
✔️ 250 g miękkiego masła lub margaryny
✔️ 450 g mąki pszennej uniwersalnej
✔️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️ 1-1,5 kg śliwek
Beza:
✔️ 4 białka
✔️ 200 g cukru pudru
✔️ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
✔️ 1 łyżeczka soku z cytryny
 
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i schłodzić około 30 min w lodówce.
W tym czasie wyjąć pestki ze śliwek, można przekroić na połówki.
Ubić bezę, czyli.. białka ubijamy, aż będą sztywne. Potem łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę i sok z cytryny, ubijać jeszcze 2-3 minuty.
 
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na kształt formy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć jeden płat ciasta. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cukrem wanilinowym. Na śliwki wyłożyć bezę, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą połówkę ciasta.
Piec około 60 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Można podawać jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych.
 
Polecam też przepis na pyszny sernik straciatella z białą czekoladą! 
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *