Sernik straciatella z białą czekoladą

Sernik straciatella z białą czekoladą

Sernik z dodatkiem mleczka kokosowego i białej czekolady, z kawałkami ciasteczek to istna poezja smaków. Wiem, co mówię, bo jak go zrobiłam na urodziny naszego przyjaciela – zniknął w kilka minut. Od razu mówię, że będą dokładki, nie da się od niego oderwać!

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła masła
  • Jajko
  • 15 g kakao

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Przełożyć na spód tortownicy (najlepiej wyłożony papierem do pieczenia). Ponakłuwać widelcem.

Masa:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 kg sera twarogowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 g białej czekolady z kakaowymi kuleczkami (z Biedronki)
  • 1 duży budyń waniliowy

Jajka ubijać z cukrami na puszystą masę. W tym czasie podgrzać mleczko kokosowe i rozpuścić w nim białą czekoladę. Ostudzić. Do masy jajecznej dodawać po łyżce sera, cały czas mieszając. Dodać budyń i ostudzone mleczko z czekoladą. Wymieszać do połączenia i przelać na spód ciasta.

Piekarnik nagrzać do 170°C, wstawić sernik i piec około godziny. Udekorować świeżymi owocami lub wedle własnego pomysłu. Ten sernik to kozak, uwierzcie mi! Polecam gorąco!

Polecam również przepis na pyszny sernik bez pieczenia:

https://www.foodlajf.pl/sernik-na-zimno-z-biala-czekolada/

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *