Sernik kinder czekolada

Sernik kinder czekolada

Na 10 urodziny mojej siostrzenicy miałam zamówienie na sernik. Po pierwsze musiał być z czekoladą, a po drugie bez glutenu, ze względu na dietę mojej siostry. Zrobiłam to cudo! Wyszło przepysznie! Zapraszam po przepis!

Bezglutenowy sernik Kinder czekoladka

Forma 20 cm – spód:

  • 200 g ciasteczek jaglanych orzechowych (mogą też być inne, ulubione kruche, owsiane, oreo)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g palonego masła

Ciasteczka pokruszyć w malakserze. Dodać kakao i ostudzone palone masło. Wymieszać, zagnieść i wyłożyć na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Masa sernikowa:

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • Cukier z wanilią bezglutenowy
  • Budyń waniliowy bezglutenowy
  • 150 g serka waniliowego
  • 200 g czekolady Kinder (lub innej mlecznej)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jajka ubić z cukrem na białą masę, dodać cukier z wanilią i powoli dodawać ser. Mieszać tylko do połączenia. Dodać budyń waniliowy i wymieszać do połączenia.

Do rondelka włożyć serek waniliowy i pokruszoną czekoladę. Podgrzać, do rozpuszczenia, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać 1/3 masy waniliowej, mąkę ziemniaczaną, kakao i wymieszać do połączenia.

Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć masę czekoladową. Na nią masę waniliową.

Piekarnik nagrzać do 170°C i na dolnej półce ustawić naczynie z wodą. W kolejnym kroku sernik wstawić na środkową półkę i piec w kąpieli wodnej około 50 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku 2h.

Po ostudzeniu udekorować polewą czekoladową i ulubionymi dodatkami z owoców i czekolady.

Przepis na polewę czekoladową znajdziesz tu:

Sernik makowy z polewą czekoladową

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *