Jogurtowiec, czyli sernik na jogurtach

Jogurtowiec, czyli sernik na jogurtach

Jogurtowiec, czyli “sernik” bez sera, na jogurtach. Ciacho jest proste, pyszne i zero waste. Bo moje powstało z czyszczenia lodówki i krótkiego terminu przydatności jogurtu.

Tym razem zrobiłam wersję o smaku ananasa, z frużeliną jeżynową! Polecam spróbować!

Masa jogurtowa:

  • 3 jajka
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2 przeciery anansowe np.: PURENA
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g kaszy manny
  • 50 g mąki ziemniaczanej lub budyń 

Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.

Piekarnik nagrzać do 170 C

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny.

Frużelina jeżynowa:

  • opakowanie mrożonych jeżyn lub innych ulubionych owoców
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (poziom słodkości zależy od waszych upodobań)
  • 1/2 galaretki malinowej lub łyżka mąki ziemniaczanej

Jeżyny przełożyć do garnka, zalać wodą i podgotować, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia. Odparować trochę płynu, dodać galaretkę i wymieszać do połączenia. Odstawić do ostudzenia.

Jogurtowiec po upieczeniu odstawić, aby wystygł i dopiero wtedy, w kolejnym kroku, na wierzch przelewać powoli frużelinę owocową. Wstawić do lodówki, lub w chłodne miejsce na około 2h (albo na noc).

Polecam również przepis na pyszny sernik bez pieczenia:

https://www.foodlajf.pl/sernik-na-zimno-z-biala-czekolada/

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *