Prowadząc blog kulinarny, spędzając wiele godzin w kuchni, w moim
świecie smaków i zapachów, często poszukuję inspiracji oraz nowego,
świeżego spojrzenia.
Szukając natchnienia postanowiłam zajrzeć do świeżo wydanej książki
kucharskiej „Jemy zdrowo – szybko i prosto”. Profil na
Instagramie oraz stronę Jemy Zdrowo śledzę już od bardzo
dawna i często korzystam z ich pomysłów, inspiruję się. Przepisy są
naprawdę proste, ale przede wszystkim zdrowe. Niebanalne połączenia
smaków, z produktów dostępnych w każdej kuchni, krótki czas
przygotowania – to jest to, co cenię i również można znaleźć w mojej
kuchni. W prostocie siła!
Dzisiaj przygotowałam dla Was dwa przepisy z książki „Jemy zdrowo –
szybko i prosto”
- Kalafior z chili i rozmarynem
- Red velvet brownies
Zajęło mi trochę czasu wybranie tych dwóch potraw, bo zdjęcia w tej
książce są tak piękne i kuszące, że chce się zrobić wszystko, od
początku do końca. Przy każdym przepisie podana jest ilość porcji, czas
przygotowania, stopień trudności i wartości odżywcze. Są cenne wskazówki
i porady, przeliczniki i zamienniki produktów. Nie pozostaje nic innego
– tylko gotować! Książka spełniła moje wszelkie oczekiwania. Jest
idealną pozycją dla młodych kucharzy, którzy dopiero zaczynają swoją
przygodę z gotowaniem, ale jest również skarbnicą pomysłów dla stałych
bywalców w kuchni. Polecam tą pozycję z całego serca!
Sami sprawdźcie jakie to proste!
ZAMÓW KSIĄŻKĘ TU
Na stronie można znaleźć o wiele więcej przepisów, niż w książce. Przepisy są podzielone na kategorie tak, aby każdy mógł znaleźć to, co mu najbardziej odpowiada. Na stronie znajdziecie kategorię z obiadami, deserami, zupami, przepisami wegańskimi, przepisami bez laktozy itp. Pełen wachlarz!
Serdecznie polecam!
Wrzucam też przepis na pyszne i zdrowe RED VELVET BROWNIES prosto z książki „Jemy zdrowo. Szybko i prosto”:
- 500 g ugotowanych i zmiksowanych na gładko buraczków
- 300 g zmiksowanych płatków owsianych
- 150 ml mleka roślinnego
- 60 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 50 g miodu
- 10 g gorzkiego kakao
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Formę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170-180 stopni C przez około 25-30 minut. Ciasto powinno być chrupiące i przypieczone z wierzchu, a w środku lekko surowe. POLEWA: 100g gorzkiej czekolady i 80g masła orzechowego.
Smacznego!