Pizza z makrelą

Pizza z makrelą
Makrela. Jedna z ulubionych ryb Polaków, która często pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj robimy pastę z wędzonej makreli, czasem dodajemy do sałatki czy kładziemy na kanapkę. Ale ja poszłam o krok dalej – co powiecie na pyszną, domową pizzę z makrelą?
Tak, tak – nie przesłyszeliście się – pizzę! I to tak dobrą, że razem z mężem licytowaliśmy się o ostatni kawałek!
 
A że dzisiaj piątek – idealnie pasuje i zostawiam Wam przepis!
Ciasto na pizzę – odsyłam do mojego wcześniejszego wpisu – tam znajdziecie najlepszy przepis!
 
Co dodatkowo:
✔️ MAKRELA PIECZONA z papryczką jalapeno od Fjord Fiskursson
✔️ por
✔️ hummus paprykowy (lub inny ulubiony)
✔️ ser mozzarella
✔️ parmezan
✔️ świeża rukola, bazylia
✔️ oregano, sól i pieprz
✔️ sos pomidorowy (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 250°C
Uformować placek o dowolnym kształcie z ciasta na pizzę.
Posmarować go hummusem (lub sosem pomidorowym, jeśli wolisz). Oprószyć oregano, lekko posolić. Dodać starty ser mozzarella, wymieszany z parmezanem. Ułożyć pokrojony por oraz kawałki PIECZONEJ MAKRELI.
Włożyć do piekarnika na około 10 minut (musi być zarumieniona). Podawać ze świeżą bazylią, rukolą i sosem pomidorowym.
 
W sklepach Lidl oraz Netto znajdziecie nowe smaki: PIECZONA MAKRELA I PIECZONY ŁOSOŚ.
Polecam spróbować, są pyszne i zdrowe!
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *