Sałatka jarzynową i marynowane grzybki zawsze kojarzą mi się ze świętami. Z reguły jadam ten zestaw dwa razy w roku. Choć sałatkę jarzynową często też robię z warzyw z rosołu, wersja „zero waste”
Dziś mam tu dla Ciebie przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową w towarzystwie PIECZONEGO ŁOSOSIA z grzybami od Fjord Fiskursson
Dla osób, które szukają pomysłu na śniadanie, kolację czy obiad świąteczny przychodzę z kolejną podpowiedzią, która rewelacyjnie się sprawdzi na wigilijnym stole. W towarzystwie sałatki jarzynowej i marynowanych grzybków będzie to istna uczta dla podniebienia.
Łososia wystarczy wyjąć z opakowania i wyłożyć na talerz. Rybka jest idealnie doprawiona i gotowa do spożycia. Można ją oczywiście podgrzać w piekarniku, w mikrofali– co kto lubi.
Przepis na sałatkę jarzynową:
✔️ 4-5 marchewek
✔️ 2 pietruszki
✔️ ½ selera
✔️ 4-5 ziemniaków
✔️ 8-10 jajek
✔️ 6 ogórków kiszonych
✔️ 1 duże kwaskowe jabłko
✔️ Puszka zielonego groszku (mała)
✔️ 4 łyżki majonezu
✔️ 1 łyżeczka ketchupu
✔️ 1 łyżka musztardy
✔️ Sól i pieprz
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotować al dente. Wystudzić, obrać. Jajka w tym czasie ugotować na twardo i również ostudzić. Wszystko pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojone ogórki oraz jabłko. W oddzielnej misce wymieszać składniki na sos, zalać warzywa, wymieszać i doprawić. Smacznego!