Sernik z bezą

Sernik z bezą

Sernik z bezą

Spód:

  • 200 g bułki tartej
  • 130 g cukru
  • 130 g oleju kokosowego

Wymieszać, zagnieść i wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Masa serowa:

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 500 g sera na sernik (u mnie waniliowy)
  • Budyń waniliowy

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser i budyń, wymieszać do połączenia. Piekarnik nagrzać do 180°C Wstawić sernik i piec około 20 minut.

Beza:

  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijać razem 2 minuty. Ubita piana z białek powinna być bialutka i błyszcząca.

Po 20 minutach pieczenia, delikatnie wyłożyć ubite białka na sernik, zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec razem kolejne 50 minut. Jeśli beza zacznie mocno brązowieć – przykryć od góry papierem do pieczenia. Ostudzić przy uchylonym piekarniku.

Ciasto jest kremowe, delikatne i przepyszne! 

Polecam !!! Smacznego!

 

Dodaj komentarz

1 Comment

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *