Domowe gołąbki z mięsem i ryżem w delikatnym pomidorowym bulionie

Domowe gołąbki z mięsem i ryżem w delikatnym pomidorowym bulionie

Gołąbki z mięsem i ryżem to mój smak dzieciństwa. Moja mama robiła najlepsze pod słońcem i po wielu próbach, które podejmowałam w swojej kuchni – mam wreszcie przepis!

Przy okazji chciałabym przedstawić urządzenie, dzięki któremu zrobiłam moje gołąbki szybko i bez problemu. Wyszły idealne!

MultiGrill elektryczny Kuvings bo o nim mowa, to urządzenie wielofunkcyjne, które sprawdzi się w każdej kuchni! Jest bardzo prosty w użyciu, szybko się nagrzewa i zajmuje mało miejsca. Planuję go zabrać ze sobą na wakacje! 

W zestawie posiada dwie płyty:

– śniadaniową, w której zrobisz najlepsze jajka sadzone lub jajecznicę i tosty i grillowane warzywa, w tym samym czasie!

– głęboką, w której można zrobić ulubiony obiad np.: aromatyczną zupę, mięsną potrawkę, zapiekankę warzywną, a nawet upiec deser!

Ja dzisiaj wykorzystałam właśnie głęboką płytę, która idealnie sprawdziła się przy robieniu gołąbków. Zapraszam na przepis (około 12 gołąbków):

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • szklanka ryżu (ja dałam jaśminowy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 700 ml bulionu pomidorowego 
  • młoda kapusta
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki i koperek

Mięso wymieszać z jajkiem, musztardą, ryżem, lubczykiem, doprawić do smaku i odstawić.

* Przygotować bulion pomidorowy: 500 ml wywaru z warzyw lub rosołu połączyć z 200 ml passaty pomidorowej, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru trzcinowego, łyżeczką czosnku i oregano.

Kapustę gotować 10 minut, wyciąć głąb i porozdzielać delikatnie liście. Można powycinać grubszą część łodyżki, aby łatwiej zawijać mięso (zdjęcia poniżej).

Na każdym liściu umieścić porcję mięsa i zawijąć w rulon, zaginając boki liścia do środka. Gotowe gołąbki układać w głębokiej płycie multigrilla Kuvings.

W kolejnym kroku zalać gołąbki przygotowanym bulionem, dodać ziele angielskie i natkę pietruszki. Przesunąć pokrętło urządzenia na “med” czyli 160-200 °C i smażenie/ gotowanie w średniej temperaturze. Przykryć pokrywką i zostawić na około 20-30 minut. Po tym czasie można serwować gołąbki, posypując świeżym koperkiem.

Można też utrzymywać podgrzewanie potrawy.

Gorąco polecam MultiGrill Elektryczny Kuvings –  jest to produkt, który codziennie używam w mojej kuchni!

Z kodem “foodlajf10” kupisz ten produkt 10% taniej – także zapraszam!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *