Tarta z kurczakiem i białą kiełbasą

Tarta z kurczakiem i białą kiełbasą

Tarty wytrawne często pojawiają się na moim stole. Są nie tylko smaczne i proste w wykonaniu, ale można wykorzystać produkty, które ma się w lodówce. Poniżej przepis na tartę na jaglanym spodzie, z dodatkiem hummusu. Powstała spontanicznie, z potrzeby chwili, a smakuje rewelacyjnie! Zdrowo i prosto!

Spód:

  • 200 g kaszy jaglanej *
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki orkiszowej lub zwyklej, pszennej
  • 1 łyżka posiekanych ziół (mix lubczyk, natka pietruszki i bazylia)
  • Sól i pieprz

* zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszę jęczmienną. Można też wykorzystać przepis na kruchy, zwykły spód np.:

https://www.foodlajf.pl/tarta-z-lesnymi-grzybami/

Kaszę jaglaną uprażyć na patelni, następnie wypłukać, zalać zimną wodą na około 2 cm powyżej poziomu kaszy, lekko osolić i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotować do miękkości, albo do wchłonięcia wody. W kolejnym kroku kaszę ostudzić i zblendować. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wymieszać do połączenia.

Spód do tarty lub tortownicy natłuścić i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać i wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 pętko białej kiełbasy, surowej
  • Kilka pieczarek
  • Przyprawy: czosnek, papryka słodka, sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Pierś kurczaka umyć i pokroić w cienkie paseczki. Zamarynować w przyprawach. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plastry. Kurczaka przesmażyć na patelni, na złoty kolor i przełożyć do miseczki. Następnie obsmażyć kiełbaskę i na końcu pieczarki, doprawiając je do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Zalewa:

  • 3 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • Hummus klasyczny (opakowanie 160g)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanych ziół (lubczyk i natka pietruszki)
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku lub 1 wyciśnięty ząbek
  • Sól i pieprz do smaku

Jajka rozmieszać w misce, dodać jogurt, hummus i wymieszać. W kolejnym kroku dodać parmezan, zioła, doprawić do smaku i wymieszać.

Na podpieczony jaglany spód wyłożyć kurczaka, kiełbaskę i pieczarki. Zalać masą jajek. Na wierzchu udekorować kilkoma pieczarkami i ziołami.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 45 minut (sprawdzić czy zalewa jest zwarta i upieczona).

Podawać ze świeżymi ziołami. Na ciepło lub na zimno. Idealny pomysł na wielkanocny obiad.

Po więcej inspiracji zapraszam na blog.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *