Tarta z leśnymi grzybami

Tarta z leśnymi grzybami

Wrzesień. Czy to jeszcze lato czy już jesień? Wieczory już chłodne, ale słońce w ciągu dnia przyjemnie grzeje. Dlatego trzeba korzystać z pięknej pogody i aktywnie spędzać czas.. Wybrałam się z rodzinką i przyjaciółmi do lasu, na grzyby.. Cudowny spacer i cudowne zbiory.. Koszyk pełen podgrzybków.. Część ususzyłam, ale z części zrobiłam obiad. I to jaki! To było przepyszne!

Ciasto na spód:

  • 130 g bardzo zimnego masła
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto (masło najlepiej zetrzeć na grubych oczkach na tarce), wyłożyć do formy i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto obciążyć suchym grochem/fasolą/ryżem i podpiec 10 minut. Ostudzić.

Farsz:

  • 250 g świeżych leśnych grzybów
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka natki pietruszki, łyżka dymki
  • 200 g mięsa mielonego mieszanego (opcjonalnie, można dać np ziemniaki)
  • Łyżka masła + łyżka oleju roślinnego

Posiekaną szalotkę z czosnkiem podsmażyć na oleju z masłem. Dodać oczyszczone i umyte grzyby. Doprawić i smażyć razem kilka minut. Dodać mięso, natkę pietruszki i dymkę. Smażyć kolejne 7-8 minut. Doprawić i odstawić do ostygnięcia.

Kremowy sos:

  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Ser topiony, śmietankowy
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Wszystkie składniki porządnie wymieszać rózgą, doprawić do smaku.

Na podpieczony, ostudzony spód wyłożyć grzyby z mięsem. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-45 minut. Tartę podawać posypaną świeżymi ziołami i  świeżym pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *