Wielkanocne baby to tradycja! Zawsze piekę piaskową, drożdżową, a w tym roku pojawi się również ta przepyszna, wilgotna babka na kefirze! Najprostsze przepisy są często kluczem do sukcesu!
Na dużą babkę potrzeba:
- 3 jajka
- 180 g cukru
- Cukier wanilinowy
- 100 ml oleju
- 250 ml kefiru
- 250 g mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii, pomarańczy lub cytryny
- Skórka otarta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę (ubijać około 10 minut). W kolejnym kroku dodać olej, wymieszać, a następnie kefir i wymieszać. Dodać ekstrakt (ja dodaję pomarańczowy). Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i wymieszać całość do połączenia. W ostatnim kroku można dodać otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Formę natłuścić i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto i delikatnie postukać formą o blat, aby się ułożyło.
Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 15 minut. Jeśli pieczesz w małych formach należy odpowiednio zmniejszyć czas pieczenia.
Ciasto ostudzić i dopiero wyjąć z formy. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową, lemon/ orange curd.
Polecam również prosty przepis na babkę piaskową:
https://www.foodlajf.pl/wielkanocna-babka-piaskowa-z-nuta-cytryny/