Babka wielkanocna na kefirze

Babka wielkanocna na kefirze

Wielkanocne baby to tradycja! Zawsze piekę piaskową, drożdżową, a w tym roku pojawi się również ta przepyszna, wilgotna babka na kefirze! Najprostsze przepisy są często kluczem do sukcesu!

Na dużą babkę potrzeba:

  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 100 ml oleju
  • 250 ml kefiru
  • 250 g mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii, pomarańczy lub cytryny
  • Skórka otarta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Jajka ubić z cukrami na puszystą masę (ubijać około 10 minut). W kolejnym kroku dodać olej, wymieszać, a następnie kefir i wymieszać. Dodać ekstrakt (ja dodaję pomarańczowy). Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i wymieszać całość do połączenia. W ostatnim kroku można dodać otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Formę natłuścić i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto i delikatnie postukać formą o blat, aby się ułożyło.

Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 15 minut. Jeśli pieczesz w małych formach należy odpowiednio zmniejszyć czas pieczenia.

Ciasto ostudzić i dopiero wyjąć z formy. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową, lemon/ orange curd.

Polecam również prosty przepis na babkę piaskową:

https://www.foodlajf.pl/wielkanocna-babka-piaskowa-z-nuta-cytryny/

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *