Wielkanocna babka piaskowa z nutą cytryny

Wielkanocna babka piaskowa z nutą cytryny

Wielkanocna Babka Piaskowa.. Ciasto, na które zawsze czekam.. idealne w swojej prostocie, smaczne i zawsze pięknie prezentuje się na świątecznym stole 🥰

Podaję Wam poniżej przepis mojej babci, który od lat u mnie w domu funkcjonuje. Jedyne zmiany, jakie czasem wprowadzam, to dodatki 🤗

✔️ 5 jajek
✔️ 180 g cukru (ja daję drobny biały, ale może tez być trzcinowy, choć wtedy kolor babki będzie zupełnie inny)
✔️ cukier wanilinowy
✔️ 200 ml oleju rzepakowego
✔️ 200 g mąki pszennej tortowej
✔️ 180 g mąki ziemniaczanej
✔️ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ otarta skórka z cytryny lub ekstrakt naturalny cytryna
✔️ szczypta soli

Jajka ubić z cukrami na puszystą, białą masę. Ubijać długo, 3-5 minut, aby cukier cały się rozpuścił. Do masy jajecznej dolewać powolutku olej, cały czas mieszając (już na wolniejszych obrotach). Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski, dać szczyptę soli, wymieszać i wsypać do masy. Dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt i mieszać delikatnie do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 175°C (góra-dół). Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto i kilka razy uderzyć formą o blat, aby się ciasto wyrównało.
Piec około 40-45 minut, na środkowej półce. Ostudzić na kratce.
Podawać z cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Babka jest puszysta, delikatna, rozpływa się w ustach i zachowuje świeżość przez kilka dni!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *