Chrupiące belgijskie gofry z ricottą

Chrupiące belgijskie gofry z ricottą
Belgijskie gofry z ricottą, to jest nie lada gratka! Pysznie chrupiące, ale mięciutkie w środku! Zostawiam Wam przepis na najlepsze gofry EVER! Moja rodzina jest w nich zakochana i robię je kilka razy w miesiącu! Są idealne!
 
Na 8 sztuk:
✔️ 3 jajka
✔️ cukier wanilinowy (jeśli robisz w wersji wytrawnej to pomiń)
✔️ 250 g sera ricotta
✔️ 100 ml mleka
✔️ 50 ml oleju rzepakowego
✔️ 6-7 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
✔️ płaska łyżeczka suchych drożdży
 
Najlepiej jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej, a mleko może być lekko ciepłe.
Wykonanie krok po kroku znajdziecie na moim IG w rolkach tutaj: 
 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać ricottę i mieszać, potem kolejne składniki. Mieszać do ich połączenia i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę.
Ja używam gofrownicy od @brevillepolska i gorąco wam polecam, jest świetna!
Gofry smażyć po 5-6 minut. Chyba, że posiadacie gofrownicę o mniejszej mocy – wtedy trzeba smażyć je ciut dłużej. Nie otwierać pokrywy wcześniej!
 
Z tego ciasta można też zrobić placuszki, racuchy – jest pyszne i ma wiele zastosowań!
 
Polecam spróbować również pyszne gofry marchewkowe:
 
Smacznego!
 
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *