Belgijskie gofry z ricottą, to jest nie lada gratka! Pysznie chrupiące, ale mięciutkie w środku! Zostawiam Wam przepis na najlepsze gofry EVER! Moja rodzina jest w nich zakochana i robię je kilka razy w miesiącu! Są idealne! Na 8 sztuk: 3 jajka
cukier wanilinowy (jeśli robisz w wersji wytrawnej to pomiń)
250 g sera ricotta
100 ml mleka
50 ml oleju rzepakowego
6-7 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
płaska łyżeczka suchych drożdży Najlepiej jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej, a mleko może być lekko ciepłe.Wykonanie krok po kroku znajdziecie na moim IG w rolkach tutaj: Rolki FOODLAJF Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać ricottę i mieszać, potem kolejne składniki. Mieszać do ich połączenia i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę.Ja używam gofrownicy od @brevillepolska i gorąco wam polecam, jest świetna!Gofry smażyć po 5-6 minut. Chyba, że posiadacie gofrownicę o mniejszej mocy – wtedy trzeba smażyć je ciut dłużej. Nie otwierać pokrywy wcześniej! Z tego ciasta można też zrobić placuszki, racuchy – jest pyszne i ma wiele zastosowań! Polecam spróbować również pyszne gofry marchewkowe:Gofry marchewkowe – przepis Smacznego!

Zostaw komentarz