Czekoladowe ciasto marchewkowe z puree z pieczonej dyni

Czekoladowe ciasto marchewkowe z puree z pieczonej dyni

Za oknem jesień w pełni, coraz więcej szarych i deszczowych dni. Gdzie się podziała piękna, złota, polska jesień? Rzeczywistość zaczyna wszystkich przytłaczać i to nie chodzi tylko o pogodę.. Koronawirus wprowadził zawirowania w nasze życie, sprawił, że słowo “normalność” nabrało zupełnie innego wymiaru.. Musimy się odnaleźć w tej rzeczywistości i szukać swojego kawałka świata..

Ja szukam pozytywnej energii w kuchni, tworząc kolejny słodki przepis. A jest ich coraz więcej, cieszę się, że moja pasja trzyma mnie w tzw. “pionie”

Kakao, marchewka i dynia – to będzie bardzo smaczne połączenie.

100 ml oleju rzepakowego

250 cukru (biały lub trzcinowy)

cukier wanilinowy

4 jajka

250g mąki pszennej uniwersalnej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki gorzkiego kakao

250g startej na dużych oczkach marchewki

250g puree z pieczonej dyni

 

Piekarnik nagrzać do 190°C

Cukry wymieszać z olejem, dodawać jajka, cały czas mieszając. Ubić na białą masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do ich połączenia. Formę do ciasta (średnica 26cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ostudzić, posypać cukrem pudrem. Ciasto będzie mięciutkie i wilgotne, idealne do jesiennej herbaty z cytryną lub popołudniowej kawy.

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *