Owoce pod czekoladowo-waniliową kruszonką

Owoce pod czekoladowo-waniliową kruszonką

Jest weekend. Za oknem niestety szaro, buro i deszczowo – gdzie się podziała złota, polska jesień? W taką pogodę mam ochotę zakopać się z książką pod kocem, wypić gorącą herbatę z cytryną albo.. kieliszek czerwonego wina.. albo zjeść coś pysznego..

Przypomniał mi się dziś smak śliwek pod kruszonką, które robiła moja mama.. szybko ogarnęłam wzrokiem kuchnię – wszystko mam.. Przywołam mój smak dzieciństwa.

Składniki:

4 jabłka

8 śliwek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru trzcinowego

Owoce umyć, obrać, wyjąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię, dodać cukier i cynamon, dusić 6-8 minut.

Kruszonka czekoladowa:

60g zimnego masła

60g cukru (można dać mniej lub więcej, zależy jaki poziom słodkości się lubi)

100g mąki pszennej uniwersalnej

1 łyżka gorzkiego kakao 

Masło pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki i wyrobić w dłoniach, aby powstała kruszonka – kawałeczki masła, oblepione suchymi składnikami – nie może się zrobić jednolita masa.

Kruszonka waniliowa:

50g zimnego masła

45g cukru

1 cukier wanilinowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

80g mąki pszennej

Zrobić kruszonkę jak wyżej.

Piekarnik nagrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne lub miseczki, w których chcemy piec nasz deser – wysmarować delikatnie masłem, włożyć podduszone owoce. Na wierzch wysypać czekoladową, a następnie waniliową kruszonkę.
Piec około 25-30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Najlepiej podawać z lodami waniliowymi lub ze śmietaną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *