Tajemnicze babeczki dyniowe

Tajemnicze babeczki dyniowe

Halloween.. czy to kontrowersyjne święto? Być może.. ale dlaczego nie puścić wodzy fantazji i nie poczuć się znowu jak dziecko? Bo to przecież o zabawę chodzi, o fajny czas i spotkanie z przyjaciółmi..

Specjalnie na taką okoliczność proponuję pyszne i banalnie proste babeczki dyniowe.

Z reguły robię je z puree z pieczonej dyni, ale że nie miałam jej w domu – wykorzystałam saszetkę pysznego kremu od Purena. Zupa Krem Marchew-Dynia za świeżą kolendrą. To był strzał w 10!!

Na 18 sztuk babeczek potrzebujesz:
 
✔️ 3 jajka
✔️ 100 ml oleju rzepakowego
✔️ Cukier wanilinowy
✔️ 180 g cukru białego lub trzcinowego
✔️ 350 g zupy-krem dynia z marchewką od PURENA
✔️ 200 g mąki pszennej
✔️ 1 łyżka gorzkiego kakao
✔️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️ 1 łyżeczka cynamonu
✔️ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Jajka zmiksować z olejem, dodać zupę-krem z dyni i cukier. Zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do ich połączenia. Piekarnik nagrzać do 185°C  Piec 20-25 minut. Można udekorować lukrem, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem!
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *