Pierogi z farszem dyniowym z kuskus

Pierogi z farszem dyniowym z kuskus
Pierogi z farszem z dyni, białego sera i kuskus z palonym, szałwiowym masłem! Pyszne, jesienne smaki, a najlepszą rekomendacją niech będzie to, że najwięcej zjadł mój kumpel, który nie lubi dyni!
Także na specjalną prośbę wpada dziś przepis na te pyszne pierogi!
 
Farsz:
• 200 g puree z pieczonej dyni
• 250 g białego tłustego twarogu
• 50-70g kaszy kuskus
• suszony cząber lub lubczyk
• sól i pieprz do smaku
Sos:
• 100 g masła
• 1 pęczek świeżej szałwii
Ciasto:
• 500 g mąki
• 1 jajko
• około 250 ml gorącej wody
 
Zaczynamy od upieczenia dyni. Ja najczęściej używam hokkaido, bo można ją zjeść razem ze skórką. Ale tutaj świetnie sprawdzi się też odmiana Nelson (wtedy obrać ze skóry po upieczeniu). Dynię trzeba umyć, pokroić na kawałki i piec około 30 min w 200°C. Usunąć pestki i zmiksować na gładko.
 
W międzyczasie przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wymieszać z jajkiem, a następnie powoli dolewać bardzo ciepłą (może nawet i gorącą) wodę i zagniatać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 15 minut.
 
Garść kaszy kuskus zalać małą ilością gorącej wody i poczekać 3 minuty. Następnie dodać do puree z dyni, wymieszać. Dodać pognieciony twaróg, doprawić przyprawami, solą i pieprzem do smaku.
 
Ciasto podzielić na porcje i trzymać pod przykryciem, żeby nie wyschło. Każdą porcję rozwałkować cieniutko i wykrawać okrągłe kawałki. Następnie nadziewać porcją farszu i sklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
 
W tym czasie zrobić palone masło, czyli rozpuść masło na
patelni i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się robić lekko złotobrązowe. W tym momencie dodać szałwię i wymieszać dokładnie.
 
Ugotowane pierogi podawać z palonym masłem, szałwią i ewentualnie z tartym parmezanem!
Na deser proponuję pyszne ciasto:
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *