Popovers, czyli śniadaniowe muffiny z cynamonem. Zaczynamy dzień na słodko!
Czasoumilacz, pyszny „comfort food” wjechał dziś na salony! Dzień chłopaka trzeba przecież jakoś uczcić! Widziałam te cudeńka kiedyś na blogu https://www.marthastewart.com/
Na 12 sztuk popovers potrzebujesz:
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 270g mąki pszennej uniwersalnej
- Czubata łyżeczka soli
- Cukier trzcinowy
- Cynamon
- Masło
Wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej. Jeśli wyjęliście je właśnie z lodówki – koniecznie trzeba je ogrzać.
Piekarnik, wraz z formą na muffiny, nagrzać do 230°C
Jajka ubić z mlekiem w dużej misce. Ubijać około 1-2 minuty, rózgą. Następnie dodać mąkę oraz sól i wymieszać do połączenia składników tak, aby nie było grudek. Odstawić. Ostrożnie natłuścić rozgrzaną formę i na gorącą wylewać ciasto do 2/3 wysokości. Od razu wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175° C i piec kolejne 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na kratkę i delikatnie ponakłuwać z boku ostrym nożem.
Smarować rozpuszczonym masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Zajadać!
Ale to jest dobre… i w sumie prawie bez cukru!
A jeśli nie masz pomysłu na obiad polecam przepis na tradycyjne gołąbki:
Smacznego!