Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Obiadek idealny. Idealny dla małych brzuszków i nie tylko.
Kolejna moja wariacja, choć pewnie nie specjalnie oryginalna – za to pyszna alternatywa dla spaghetti bolognese.
Pulpety w sosie pomidorowym w towarzystwie kaszy kuskus z warzywami – to połączenie jest obłędne, ale może to być inna kasza, ziemniaczki, makaron.

Składniki na pulpety:


1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (mam dużą rodzinę, ale jak gotujesz na 2-3 dni to będzie w sam raz)
Duża cebula
4-5 ząbków czosnku
1 jajko
Natka pietruszki
1 duża passata lub 2 puszki pomidorów w puszce
Sól, pieprz, oregano, papryka słodka

Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju roślinnym. 90% przekładamy do mięsa, które wkładamy do miski a do reszty wlewamy passatę i dusimy na małym ogniu. Przyprawiany do smaku – sól, pieprz, oregano, pół łyżeczki cukru trzcinowego.

W tym czasie mięso mieszamy z podsmażoną cebulką z czosnkiem. Dodajemy jajko i przyprawiamy. Formujemy małe kulki i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do głębszego rondla, bo na dwa razy smażymy (jeśli mniejsza ilość mięsa to nie przekładamy). Do pulpetów wlewany sos pomidorowy i dusimy przez 10 minut.

Kuskus z warzywami 
(porcja dla 2 osób)

100g kaszy kuskus
1/2 papryki
1/2 zielonego ogórka gruntowego
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Mleko ryżowe/ woda (na oko lub wg przepisu na kaszę)
Sól i pieprz

Zawsze używam warzyw, które akurat mam pod ręką – można dodać cebulkę, cukinię, pieczarki..
Warzywa drobno kroję i podsmażam na patelni. Wsypuję kaszę i pokrojoną natkę pietruszki. Zalewam pół na pół mlekiem z wodą (tak aby przykryło całość), doprawiam i duszę do wchłonięcia płynu i zmięknięcia kaszy. Smak jest lekko słodkawy dzięki mleku, ale jeśli wolicie bardziej wytrawny, to dodajcie samą wodę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *