Sałatka z pieczonym batatem i ostrym, cytrusowym sosem

Sałatka z pieczonym batatem i ostrym, cytrusowym sosem
Dzisiaj zabieram Was w orientalną podróż. Zdrowa i pyszna kuchnia to podstawa, a jeśli jest w niej też odrobina szaleństwa, to kubki smakowe zrobią podwójne salto!
Sałatka z ostrym sosem na bazie pasty Yuzu S&B- to moja propozycja na dzisiejszy lunch.
 
Pasta ma bardzo intensywny aromat i smak owocu Yuzu, który jest bardzo popularny w Japonii. Przypomina znaną nam limonkę. Pasta ma wilgotną konsystencję, dlatego będzie się dobrze łączyć z innymi składnikami. Można ją dodać do majonezu, jogurtu czy dressingu i dzięki temu całość ma świeży cytrusowy smak. 
 
Bazą mojej sałatki są zawsze pieczone warzywa: batat, marchewka i/ albo dynia
 
Na 1 porcję potrzeba:
* batat
* marchewka lub kawałek dyni
* 1-2 ząbki czosnku
* kiełki czarnej soczewicy
* listki świeżej kolendry
* kumin, sos sojowy lub rybny, pasta YUZU , olej sezamowy, sos worchester, limonka, 4-5 łyżek jogurtu, czosnek (lub pasta z czosnku)
* sól i pieprz, łyżka oliwy
 
Batata i marchewkę obrać. Pokroić w plastry i słupki. Dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i kuminem, dodać czosnek. Piec około 20 minut w 200°C.
Upieczone warzywa przełożyć do miski, dodać roszponkę, soczewicę.
Przygotować sos i wymieszać razem: kilka łyżek jogurtu, łyżeczka sosu sojowego lub rybnego, łyżka oleju sezamowego, łyżeczka sosu worchester, sok ¼ limonki, ząbek czosnku (z pieczenia), łyżka pasty YUZU ✨
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *