Bułgarska musaka, czyli zapiekanka na obiad

Bułgarska musaka, czyli zapiekanka na obiad

Musaka grecka to zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Ja dziś proponuję Ci musakę, wywodzącą się z Bułgarii, gdzie bakłażana zamienia się na ziemniaki. Jest to bardzo proste, aromatyczne i smaczne danie, którego przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

MUSAKA BUŁGARSKA

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wołowa i wieprzowa)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (latem najlepsze będą 2 świeże pomidory, bez skóry)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cząbru
  • Niepełna szklanka wody
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Zalewa:

  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

 

Na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawy, wymieszać i smażyć razem do zrumienienia mięsa. W kolejnym kroku dodać passatę i dusić pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki. Można je pokroić w grubsze plastry lub w kostkę. Naczynie do zapiekania (z pokrywą) wysmarować olejem i przełożyć ziemniaki wraz z mięsem. Można ułożyć warstwowo, ale można też wszystko ze sobą wymieszać. Całość zalać wodą i wstawić do piekarnika na około 40 minut (z pokrywką). W tym czasie przygotować zalewę, która powinna „odstać” około 30 minut. Po 40 minutach pieczenia, zalać naszą zapiekankę przygotowaną zalewą, rozprowadzić ją równomiernie i zapiekać około 10-15 minut już bez pokrywki. Można pod koniec posypać serem.

Podawać z posiekaną natką pietruszki!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *