Placek z brzoskwiniami i jabłkami

Placek z brzoskwiniami i jabłkami

Apple / Peach Pie  czyli placek z jabłkami i brzoskwiniami!

Oglądaliśmy ostatnio serial i przewijał się tam temat tego amerykańskiego ciasta, które można zamówić w przydrożnych barach.. i taka mnie naszła na nie ochota, że trzeba było zrobić. Jest tak dobre, że podzielę się z Tobą przepisem!

Tarta z brzoskwiniami i jabłkami

Ciasto:

✔️ 200 g mąki uniwersalnej

✔️ 120 g zimnego masła

✔️ 120 g cukru drobnego

✔️ 1 łyżka śmietany 18%

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Masło zetrzeć na grubych oczkach, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć lekko natłuszczoną formę (u mnie olej kokosowy), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Drugą połowę zawinąć w folię i też schłodzić.

W tym czasie przygotować farsz:

✔️ 3 jabłka

✔️ 3 brzoskwinie (poza sezonem brzoskwinie z puszki)

✔️ 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego

✔️ 1 łyżeczka cynamonu

✔️ Sok z połowy cytryny

✔️ 2 płaskie łyżki mąki ziemiaczanej

✔️ 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju koksowego

Jabłka pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem kokosowym. Dodać cukier, cynamon i smażyć razem około 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Brzoskwinie również pokroić w kostkę i dodać do jabłek. Smażyć razem 5 minut, dodać sok z cytryny, wymieszać. Do lekko ostudzonych owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia.

Ciasto musi być dobrze schłodzone, a farsz ostudzony kiedy przełożymy go do formy. Drugą cześć ciasta rozwałkować i przykryć owoce tak, aby szczelnie zamknąć je wewnątrz. Posmarować roztrzepanym jajkiem, lekko ponacinać. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut. Po tym czasie przykryć od góry folią lub papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20 minut.

Ostudzić, choć jeśli nie zależy Ci na pięknym wyglądzie – polecam jeszcze ciepłe z kulką lodów!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *