Beef stroganoff

Beef stroganoff

Czas karnawału, imprez, spotkań.. nasza rzeczywistość niestety zgoła inna, ale można ten czas w niewielkim gronie spędzić. Nie dajmy się zwariować! Najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Na taką okazję najlepszym gorącym daniem jest Beef Stroganoff, a w moje wersji, lekko grzybowej to już petarda!

Składniki na duży gar:
✔️ 1,5kg ligawy wołowej
✔️ 500g pieczarek
✔️ 2 słodkie papryki
✔️ 4 ogórki kiszone + 50ml wody z ogórków
✔️ 3 średnie cebule
✔️ 3 ząbki czosnku
✔️ kilka mrożonych grzybów
✔️ 1,5 l bulionu
✔️ mąka do obtoczenia mięsa

Marynata do mięsa: 2 łyżki papryki słodkiej, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka suszonego czosnku, sól i pieprz, 3 łyżki oleju
Mięso pokroić w paseczki i zamarynować na noc, a minimum 2-3h.

Następnie mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć najpierw posiekaną cebulkę i czosnek, potem pokrojone pieczarki i przełożyć do garnka, do mięsa. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 2h. Dodać paprykę, ogórki z zalewą, doprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut. Podawać z domowym chlebkiem lub ziemniaczkami.

Udanej zabawy i smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *