Omlet biszkoptowy z serem kozim i frużeliną owocową

Omlet biszkoptowy z serem kozim i frużeliną owocową
Dzień dobry!
Szaleństwo, istne szaleństwo! Tłumy wyległy do parków, na place zabaw.. normalnie 4 fala zaraz uderzy 😜 Jak żyć?
A żyć trzeba, jeść trzeba i to można w prosty i smaczny sposób 🤗
Polecam Wam przepyszny omlet biszkoptowy z frużeliną z owoców leśnych i serem kozim. To połączenie smaków rozwala system!!!
 
Frużelina:
Można użyć świeżych, mrożonych lub owoców w zalewie. Owoce wraz z zalewą przelać do rondelka (jeśli świeże to dolać trochę wody) i odparować płyn. Można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i  mamy owoce w żelu.
 
Na 2 omlety biszkoptowe potrzeba:
✔️ 4 jajka
✔️ 4 łyżeczki mąki pszennej
✔️ cukier wanilinowy
✔️ 2-3 łyżeczki masła do smażenia
✔️ szczypta soli
Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Połowę masy przeleć na patelnię z roztopioną odrobina masła i przykryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie zdecydowanym ruchem przełożyć na drugą patelnię lub po prostu odwrócić. Smażyć pod przykryciem kolejne 4 minuty.
Kombinacja słodkiej frużeliny i sera koziego to petarda dla kubków smakowych – gorąco polecam, ja uwielbiam!
 
Smacznego dnia!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *