Glazurowany kurczak, pieczone marchewki i szparagi

Glazurowany kurczak, pieczone marchewki i szparagi
Wczoraj miałam napięty harmonogram, zaplanowałam sprzątanie, po południu byłam z najmłodszą u koleżanki i dzień zleciał..
W tak zwanym “międzyczasie” zrobiłam obiad, którego nie zdążyłam Wam wczoraj pokazać, a wyszedł tak pysznie, że nadrabiam od razu zaległości!
 
Glazurowane pałki kurczaka, w towarzystwie glazurowanych młodych marchewek, szparagów, wędzonego tofu i pieczonych ziemniaczków 
 
Glazura do kurczaka:
✔️ 2 łyżki miodu
✔️ 2 łyżki musztardy
✔️ 2 łyżki gęstego balsamico
✔️ 2 łyżki sosu sojowego
✔️ 1 łyżka sosu worchester
✔️ 2 łyżeczki suszonego czosnku i słodkiej papryki
✔️ sos rybny do smaku (sól też może być)
 
Mięso zamarynowałam w tej glazurze poprzedniego wieczoru, ale wystarczy też godzinka w lodówce.
Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, przełożyć pokrojonym wędzonym tofu (opcja wege = tofu w glazurze do mięsa)
Piekarnik nagrzać do 190°C i piec około 1-1,5h (obracając w trakcie)
Marchewki upiekłam obtoczone w maśle, soku z pomarańczy i sezamie z odrobiną cukru. Szparagi tylko masło i sól.
Ziemniaczki ugotowałam i wrzuciłam na kilka minut do piekarnika na funkcję grill.
Wszystko się udało i pysznie smakowało!
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *