Ryba po grecku pojawia się na moim stole, nie tylko w święta, ale często również w ciągu roku. Bardzo lubię, a jeśli mogę ją przygotować w 15 minut, to już w ogóle długo nie muszę się zastanawiać!
Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu- szczególnie kiedy omija nas smażenie czy pieczenie ryby Ja wybieram PIECZONĄ MAKRELĘFjord Fiskursson która jest idealnie doprawiona i gotowa do spożycia – zarówno na ciepło, jak i na zimno.Wystarczy zrobić do niej garnisz (2 porcje) 3 średnie marchewki pietruszka 1/4 selera cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Na oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem, doprawić. Jak się zeszkli dodać starte na dużych oczkach pozostałe warzywa. Chwilę razem przesmażyć i podlać wodą, przykryć i ma się dusić kilka minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić jeśli trzeba, przykryć i wyłączyć ogień. Smaki powinny się „przegryźć”. Na koniec wjeżdża ONA królowa PIECZONA MAKRELA @fjordfiskurssonMożna porwać na kawałki i wmieszać do warzyw, lub ułożyć na wierzch – pełna dowolność! Rybę po grecku można jeść na zimno i na ciepło! Smacznego!