Najlepsze tradycyjne pączki

Najlepsze tradycyjne pączki

✨Tłusty czwartek✨ Pączki ✨

Raz w roku robię faworki i raz w roku robię pączki. W sumie to nie wiem dlaczego tylko raz, bo nie jest to trudna czynność, a są tak pyszne, że warto spróbować zrobić! Także jeśli jeszcze nie mieliście okazji – polecam poniższy przepis!

Dostałam zamówienie na pączki od drużyny mojej córki – takim prośbom się nie odmawia!

Składniki na 24 pączki:
✔️ 500 g mąki pszennej 650
✔️ 130 g cukru + łyżka do zaczynu
✔️ Cukier wanilinowy (opcjonalnie)
✔️ 70 g rozpuszczonego masła
✔️ 5 żółtek
✔️ 200 ml ciepłego mleka + 50 ml do zaczynu
✔️ 45 g świeżych drożdży
✔️ 2 łyżki spirytusu lub wódki
✔️ 1,5 – 2 litry oleju roślinnego

✨Lukier: 2-3 łyżki gorącej wody, ¾ szklanki cukru pudru
✨Nadzienie: marmolada, dżem, nutella, budyń


Zarezerwować sobie czas, bo chwilę to wszystko będzie trwać.

Zrobić zaczyn (duże naczynie, bo wyrośnie mocno): drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka i łyżce cukru. Odstawić na 15 minut.
Żółtka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki, zaczyn i wszystko wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Powinno być elastyczne, lekko może kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2h aby wyrosło i podwoiło objętość.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, zagnieść kilka razy i podzielić na 20 -24 kawałki. Uformować kuleczki (jak bułki), spłaszczyć i nałożyć na środek farsz. Następnie zawinąć ze wszystkich stron i zakleić aby przy smażeniu nie wypłynął farsz. Układać na oprószonym mąką papierze do pieczenia, przykryć i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie w szerokim garnku nagrzać olej. Najlepiej jeśli macie termometr spożywczy, to wtedy temperatura oleju powinna być około 170 st C. Ja pączki smażę we frytownicy, jest to chyba najwygodniejsze. Przygotować również lukier w miseczce.
Wkładać delikatnie pączki do oleju, po 2-3 sztuki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym, ale jeszcze ciepłe zamoczyć w lukrze i odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Lukier otoczy pączki cienką warstwą.

Ja tym razem mam pączki z dżemem truskawkowym i nutellą. Dzieciom się nie odmawia takich przyjemności raz do roku!

Smacznego!

domowe paczki
paczki tradycyjne
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *