Omlet to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest to szybkie, łatwe i smaczne rozwiązanie na śniadanie lub lekki posiłek. Jednakże, aby omlet był naprawdę pyszny, trzeba wiedzieć, jak go przygotować. Zostawiam dziś przepis na pyszny i puszysty omlet ze szparagami, który z pewnością zaspokoi apetyt każdego miłośnika jajecznicy.
Szparagi to warzywo, które świetnie komponuje się z jajkami. Dodanie ich do omletu nie tylko wzbogaci smak dania, ale także dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, E, K, foliany, czy potas.
Aby przygotować ten pyszny omlet, potrzebujemy tylko kilku składników i paru minut wolnego czasu. Gotowy omlet można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże zioła, sałata, pomidory, awokado, czy pieczywo tostowe. Dlatego też, jeśli chcesz zrobić sobie szybkie i smaczne śniadanie, to ten przepis na puszysty omlet ze szparagami jest dla Ciebie!
Puszysty omlet ze szparagami i z cukinią to świetny pomysł na zdrowe śniadanie!
Czas przygotowania:
5-10 minut
Całkowity czas przygotowania:
20-25 minut
Składniki na 1 dużą porcję:
- 3 jajka
- 8-10 szparagów
- kawałek cukinii
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- łyżka masła do smażenia
Wykonanie:
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Drobno pokroić. Umytą cukinię przekroić wzdłuż na cztery części i wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na średniej patelni rozgrzać masło i przesmażyć czosnek, szparagi i cukinię. Doprawić do smaku, smażyć około 5 minut. Przełożyć do miski, zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować masę na omlet. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać, doprawić i delikatnie wmieszać pianę z białek. Jak się połączą – dodać przestudzone szparagi z cukinią.
Na tej samej patelni rozgrzać troszkę masła i przełożyć masę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem około 5-7 minut. Następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Przełożyć na talerz, posypać świeżą bazylią i śniadanie gotowe!
Wykonanie na filmie, krok po kroku możesz obejrzeć TUTAJ.
Inny smaczny pomysł na śniadanie to ZAPIEKANE TOSTY FRANCUSKIE