Czosnek to niezwykle popularny składnik kuchni, który dodaje smaku i aromatu wielu potrawom. Jednym z ciekawszych sposobów na jego wykorzystanie jest konfitowanie, które nadaje mu delikatności i intensywności smaku.
Konfitowanie to proces, w którym składnik jest gotowany w tłuszczu, w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, dzięki czemu nabiera miękkości i intensywności smaku. Pieczenie natomiast pozwala uzyskać chrupiącą skórkę i zmiękczyć wnętrze czosnku.
Poniżej znajdziesz przepis, jak przygotować pyszny, aromatyczny i zdrowy konfitowany czosnek, który idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, sałatek czy zup. Ja najbardziej go lubię na chrupiącej grzance ze świeżym tymiankiem. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy na pewno cię zadowoli.
Pieczony, czyli konfitowany czosnek to idealny dodatek do wielu potraw!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
2 godziny
Składniki:
- 2-3 główki czosnku
- 250-300 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
- opcjonalnie zioła: rozmaryn, tymianek
Wykonanie:
Czosnek obrać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać gałązkę świeżego rozmarynu lub/i tymianku. Oczywiście ten krok można pominąć. Czosnek zalać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90°C i piec około 2 godzin. Następnie ostudzić.
Czosnek można przełożyć do słoika, razem z oliwą przecedzoną przez sitko.
Przechowywać w lodówce do 4 dni. Samą oliwę można przechowywać do 7 dni.
Wykonanie na filmie, krok po kroku można zobaczyć TUTAJ
Taki czosnek można wykorzystać do wielu dań, np.: do ZUPY – KREM