Chili con carne, czyli klasyk kuchni meksykańskiej. Kuchnia pełna aromatów, smaku, zapachu, ostrości, kolorów.. Zabieram cię dziś w podróż do Meksyku! Chili con carne skradło moje serce już dawno, mam nadzieję, że również Tobie przypadnie do gustu! Polecam!
Chili con carne to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
60 minut
Składniki na 4 porcje:
- 400-500 g mięsa mielonego wołowego (lub mieszanego, dowolnie co kto lubi)
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 cukinii
- 2 puszki pomidorów bez skórki lub passata pomidorowa (w sezonie można użyć świeże)
- 1 łyżeczka cukru trzinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki chilli, 1 łyżeczka oregano oraz sól i pieprz
- Kolendra lub natka pietruszki
- Jogurt naturalny
- Olej lub smalec do smażenia
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną cebulkę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć razem około 30 sekund. Następnie dodać mięso (jeśli nie jesteś mięsożerny, to pomiń ten krok). Doprawić mieszanką przypraw, solą i pieprzem i smażyć, aż mięsko będzie złoto brązowe. Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą. Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem około 20-30 minut. Następnie dodać drobno pokrojone warzywa i dusić kolejne 8-10 minut.
Podawać z ryżem jaśminowym, jogurtem naturalnym, dużą ilością kolendry lub natki pietruszki, płatkami chilli.
Zapraszam na mój profil na Instagram, gdzie wykonanie znajdziesz krok po kroku:
chili con carne – wykonanie video
Innym pomysłem na smaczny obiad może być pierogi z dynią:
https://www.foodlajf.pl/pierogi-z-farszem-dyniowym-z-kuskus/