Chili con carne, czyli klasyk kuchni meksykańskiej. Kuchnia pełna aromatów, smaku, zapachu, ostrości, kolorów.. Zabieram cię dziś w podróż do Meksyku! Chili con carne skradło moje serce już dawno, mam nadzieję, że również Tobie przypadnie do gustu! Polecam!
![Chili con carne](https://www.foodlajf.pl/wp-content/uploads/2023/03/chili-con-carne-7-768x1024.jpg)
Chili con carne to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
60 minut
Składniki na 4 porcje:
- 400-500 g mięsa mielonego wołowego (lub mieszanego, dowolnie co kto lubi)
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 cukinii
- 2 puszki pomidorów bez skórki lub passata pomidorowa (w sezonie można użyć świeże)
- 1 łyżeczka cukru trzinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki chilli, 1 łyżeczka oregano oraz sól i pieprz
- Kolendra lub natka pietruszki
- Jogurt naturalny
- Olej lub smalec do smażenia
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną cebulkę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć razem około 30 sekund. Następnie dodać mięso (jeśli nie jesteś mięsożerny, to pomiń ten krok). Doprawić mieszanką przypraw, solą i pieprzem i smażyć, aż mięsko będzie złoto brązowe. Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą. Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem około 20-30 minut. Następnie dodać drobno pokrojone warzywa i dusić kolejne 8-10 minut.
Podawać z ryżem jaśminowym, jogurtem naturalnym, dużą ilością kolendry lub natki pietruszki, płatkami chilli.
Zapraszam na mój profil na Instagram, gdzie wykonanie znajdziesz krok po kroku:
chili con carne – wykonanie video
Innym pomysłem na smaczny obiad może być pierogi z dynią:
https://www.foodlajf.pl/pierogi-z-farszem-dyniowym-z-kuskus/
![chili con carne](https://www.foodlajf.pl/wp-content/uploads/2023/03/chili-con-carne-5-768x1024.jpg)
![Foodlajf](https://www.foodlajf.pl/wp-content/uploads/2023/03/food.png)