Kuchnia meksykańska.. pełna aromatów, smaku, zapachu, ostrości, kolorów.. Zabieram cię dziś w podróż do Meksyku! Chili con carne skradło moje serce już dawno, mam nadzieję, że również Tobie przypadnie do gustu! Polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 400-500 g mięsa mielonego wołowego (lub mieszanego, dowolnie co kto lubi)
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 cukinii
- 2 puszki pomidorów bez skórki lub passata pomidorowa (w sezonie można użyć świeże)
- 1 łyżeczka cukru trzinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki chilli, 1 łyżeczka oregano oraz sól i pieprz
- Kolendra lub natka pietruszki
- Jogurt naturalny
- Olej lub smalec do smażenia
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną cebulkę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć razem około 30 sekund. Następnie dodać mięso (jeśli nie jesteś mięsożerny, to pomiń ten krok). Doprawić mieszanką przypraw, solą i pieprzem i smażyć, aż mięsko będzie złoto brązowe. Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą. Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem około 20-30 minut. Następnie dodać drobno pokrojone warzywa i dusić kolejne 8-10 minut.
Podawać z ryżem jaśminowym, jogurtem naturalnym, dużą ilością kolendry lub natki pietruszki, płatkami chilli.
Zapraszam na mój profil na Instagram, gdzie wykonanie znajdziesz krok po kroku:
chili con carne – wykonanie video
Smacznego!

Zostaw komentarz