Pieczony, malinowy omlet

Pieczony, malinowy omlet
Dzień dobry robaczki! 
 
Mam w głowie tak dużo różnych, kulinarnych inspiracji i pomysłów, że czasu brakuje na ich weryfikację i przygotowywanie. Macie tak czasem? Że głowa dużo szybciej wybiega w przyszłość, że chce się zrobić 100 rzeczy na raz? I wszystko tu i teraz, właśnie w tej chwili?
 
Jedną z takich kulinarnych wariacji jest pieczony malinowy omlet i powiem tylko, że …
🇷🇪🇼🇪🇱🇦🇨🇯🇦
 
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej (lub ryżowej, kukurydzianej)
6 łyżek mleka
cukier wanilinowy (lub inne słodzidło)
1 łyżka domowej frużeliny malinowej (może być konfitura)
 
Piekarnik nagrzać do 200°C, razem z naczyniem żaroodpornym lub patelnią, którą można włożyć do pieca.
Jajka dobrze roztrzepać z cukrem, dodać mleko. Wymieszać i powoli dosypywać mąkę, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Dodać frużelinę lub konfiturę malinową i wymieszać.
Naczynie natłuścić (olej roślinny lub masło klarowane) i wlać ciasto. Piec około 18-20 minut. Podawać z frużeliną i świeżymi owocami.
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *