Coś mi dzisiaj światło nie bangla, ale nie będę się tym przejmować, bo szkoda czasu.. Uczę się fotografii kulinarnej sama, metodą prób i błędów czasem.. ale sprawia mi to ogromną radość i jest to wyzwanie, któremu chciałabym sprostać..
Najważniejszy zawsze jest przepis, a dzisiaj mam dla was krem ze świeżych ogórków. Zupa jest delikatna, odświeżająca i naprawdę przepyszna. Gorąco polecam.
Składniki:
600-800 ml bulionu warzywnego (jeśli chcemy bardziej płynną wersję kremu dać więcej bulionu)
6-8 gruntowych świeżych ogórków (około 800g)
1 pietruszka
3 łyżki mąki ryżowej
1 serek topiony śmietankowy (opcja)
Koperek – garść
Sól i pieprz
Ogórki dobrze umyć i pokroić razem ze skórką, albo obrać i pokroić. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce (albo wziąć już ugotowaną z bulionu). Wrzucić do wywaru i gotować razem około 10 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze razem około 5 minut. Zblendować na gładko. Doprawić do smaku.
Moja propozycja podania: z jogurtem lub gęstą kwaśną śmietaną, domowymi grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika czy dyni oraz koniecznie świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!