Krem ze świeżych ogórków

Krem ze świeżych ogórków
Coś mi dzisiaj światło nie bangla, ale nie będę się tym przejmować, bo szkoda czasu.. Uczę się fotografii kulinarnej sama, metodą prób i błędów czasem.. ale sprawia mi to ogromną radość i jest to wyzwanie, któremu chciałabym sprostać..
 
Najważniejszy zawsze jest przepis, a dzisiaj mam dla was krem ze świeżych ogórków. Zupa jest delikatna, odświeżająca i naprawdę przepyszna. Gorąco polecam.
 
Składniki:
 
600-800 ml bulionu warzywnego (jeśli chcemy bardziej płynną wersję kremu dać więcej bulionu)
6-8 gruntowych świeżych ogórków (około 800g)
1 pietruszka
3 łyżki mąki ryżowej
1 serek topiony śmietankowy (opcja)
Koperek – garść
Sól i pieprz
 
Ogórki dobrze umyć i pokroić razem ze skórką, albo obrać i pokroić. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce (albo wziąć już ugotowaną z bulionu). Wrzucić do wywaru i gotować razem około 10 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze razem około 5 minut. Zblendować na gładko. Doprawić do smaku. 
Moja propozycja podania: z jogurtem lub gęstą kwaśną śmietaną, domowymi grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika czy dyni oraz koniecznie świeżo zmielonym pieprzem.
 
Smacznego!
 
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *