Jeden z przysmaków kuchni meksykańskien – QUESADILLA – to smaczna propozycja nie tylko na obiad, ale również na kolację, śniadanie czy przekąska do pracy. Można wykorzystać dowolne warzywa, które zalegają w lodówce, nic się nie zmarnuje! Moja propozycja to prosta wersja z kurczakiem i warzywami! Zapraszam!
Quesadilla z kurczakiem (obiad dla 4 osób)
- 4 placki tortilli
- 500 g polędwiczek z kurczaka lub nogi/piersi kurczaka
- Mix słodkiej papryki (żółta i czerwona)
- Cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku baby
- 300-400 g startego sera mozzarella i gouda (mix)
- Sól, pieprz, oregano, olej do smażenia
Marynata do mięsa: olej, słodka papryka, czosnek, sól i pieprz
Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, 2 łyżeczki oregano. Wszystkie składniki wymieszać, wstawić do lodówki.
Polędwiczki umyć i zalać mlekiem na godzinę (opcjonalnie, ale wtedy będą mięciutkie). Następnie opłukać i zamarynować na kolejną godzinę. W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Cebulkę posiekać na cienkie piórka, czosnek zmiażdżyć i posiekać. Paprykę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć cebulkę, czosnek i paprykę, doprawić do smaku. Smażyć dosłownie kilka chwil, do zeszklenia, miękkości. Odstawić na bok.
W kolejnym kroku na patelni rozgrzać olej, obsmażyć zamarynowane wcześniej kawałki kurczaka. Ostudzić i pokroić w kostkę lub paski. Smażąc w całości zachowamy wilgotność i miękkość mięsa.
Ser zetrzeć na tarce, doprawić oregano, trochę soli, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190stC
Na papierze do pieczenia położyć placek tortilli. Następnie ułożyć liście szpinaku, cebulkę z papryką, mięso, posypać szczodrze serem, przykryć plackiem tortilli i włożyć do piekarnika na około 10 minut.
Podawać z sosem czosnkowym. Petarda smaków!
Jeśli masz ochotę na najlepszą pizzę w domowej odsłonie to zajrzyj koniecznie do tego przepisu:
Smacznego!