Najlepsze ciasto na pizzę

Najlepsze ciasto na pizzę

Pizza. Ulubiony włoski “fast food” mojej rodziny. Podzielę się też najlepszym przepisem na ciasto do pizzy, bo warto spróbować zrobić ją samemu w domu.

Zacznij dzień wcześniej!

Składniki na 8-10 placków:

Zaczyn na ciasto:

✔️40 g świeżych drożdży

✔️300 ml ciepłej wody

✔️3 łyżeczki cukru trzcinowego

✔️1 łyżka mąki „00”

Ciasto na pizzę:

✔️1 kg mąki pszennej „00” lub uniwersalnej 480

✔️450 ml letniej wody

✔️4 łyżki oliwy z oliwek

✔️30 g soli

✔️Zaczyn na ciasto

Dodatki:

Sos pomidorowy

✔️400 ml passaty

✔️2 łyżeczki cukru trzcinowego,

✔️Wyciśnięty ząbek czosnku,

✔️4 łyżeczki oregano,

✔️sól i pieprz

Wszystkie składniki zagotować, odparować lekko sos i ostudzić.

✔️300 g tartej mozzarelli

✔️300 g tartego sera cheddar

✔️Kilka łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)

✔️Szynka prosciutto, pieczarki, szalotka, bekon, salami pepperoni, jalapeno, rukola – tutaj pełna dowolność, kto co lubi!

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po upływie czasu dodać składniki na ciasto właściwe i wyrabiać – albo w robocie kuchennym, albo ręką przez około 20 minut. Ciasto może być lekko klejące, ale powinno łatwo odchodzić od ręki. Przykryć  i odstawić na godzinę. Następnie zagnieść kilka razy, przełożyć do lekko natłuszczonego pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki (pojemnik musi być dobrze zamknięty, aby ciasto nie „uciekło”). Następnego dnia rano wyjąć ciasto z lodówki i postawić w ciepłym miejscu, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie uformować kulki (jak na bułki), ułożyć je na podsypanym mąką blacie i zostawić do podrośnięcia na godzinkę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 270°C, razem z kamieniem do pizzy (jeśli nie masz, to wystarczy zwykła blacha na najniższej półce).

Formować placki na pizzę (można sobie pomóc i rozwałkować, jeśli nie masz wprawy), posmarować sosem pomidorowym. Posypać mieszanką serów, ułożyć ulubione dodatki, znowu trochę sera i do pieca na 5-7 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

2 Comments

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *