Ostra tajska zupa z mango i kurczakiem

Ostra tajska zupa z mango i kurczakiem

Tajskie potrawy to moje ulubione smaki. Jest to smaczna i prosta kuchnia, w której można wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Dziś zapraszam na aromatyczną i sycącą ostrą zupę z mango i kurczakiem.

Co potrzebujesz?

  • Cebula
  • Łyżka czerownej pasty curry
  • Pierś z kurczaka
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • Puszka mango w plastrach + zalewa (może też być świeże, dojrzałe mango)
  • Puszka soczewicy
  • Łyżka masła orzechowego
  • ½ papryki slodkiej
  • 1 papryczka chilli
  • Sok z połowy limonki
  • Kilka liści kaffiru
  • Sos rybny do smaku (lub sól)
  • Olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
  • Kolendra, natka pietruszki, prażony sezam
  • Makaron ryżowy, ryż jaśminowy

Po pierwsze pokrojoną cebulkę podsmażyć np. na oleju kokosowym lub rzepakowym. Dodać pastę curry, przesmażyć razem. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć razem kilka minut. Dodać puszkę soczewicy, wymieszać, a następnie dodać pokrojone mango wraz z syropem z zalewy. Wymieszać i doprawić do smaku. Gotować razem kilka minut, w kolejnym kroku wlać mleczko kokosowe, sok z limonki i dorzucić liście kaffiru. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec dodać pokrojoną w piórka paprykę i papryczkę chilli.

Podawać z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub np.: makaronem chow mein. Niewątpliwie najlepszym zielonym dodatkiem jest kolendra, ale jeśli nie przepadasz – natka pietruszki i prażony sezam z pewnością zrobią robotę.

Jeśli lubisz kuchnię tajską polecam również przepis na Pad Thai lub pyszny Ramen

Po więcej smacznych i prostych przepisów zapraszam również na mój profil na Instagramie – foodlajf.pl

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

1 Comment

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *