Twój pierwszy Ramen

Twój pierwszy Ramen

Kuchnia orientalna, w tym japońska, jest jedną z moich ulubionych. Smaki i aromaty azjatyckich produktów od zawsze są na górze mojej listy i nie ukrywam, że najczęściej u mnie w domu takie zapachy można poczuć..

Dzisiaj postanowiłam spróbować swoich sił i zmierzyć się z Ramenem. Jakiś czas temu brałam udział w warsztatach kulinarnych “Ramen Story” orgaznizowanych przez https://cookstory.online/ 

Bardzo polecam taką formę spędzania wolnego czasu, naprawdę dużo można się nauczyć, otrzymać pokaźną dawkę wiedzy i tipów kulinarnych.

Zainspirowana przepisem i ramenem, który wtedy robiłam, powstał mój pierwszy Ramen. Wyszedł obłedny.

Kluczem do zrobienia dobrego Ramenu jest: dobra organizacja pracy, cierpliwość i radość z gotowania..

Składniki na wywar Tori Paitan:

  • porcja rosołowa z kaczki
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • szponder
  • 5-6 małych płatków konbu
  • 20 g katsuobushi
  • 5-7 cm imbiru
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 por
  • cukier brązowy do smaku

Piekarnik nagrzać do 200stC i podpiec wcześniej umyte i osuszone mięso –  około 20 minut. W połowie pieczenia dołożyć obrany imbir, czosnek, por i cebulę.

Do dużego garnka nalać zimną wodę i włożyć podpieczone mięso. Zagotować, zdjąć szumowiny, dodać resztę upieczonych składników i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 2 godziny. Na koniec dodać umyte płatki konbu i katsuobushi i wyłączyć ogień.

W międzyczasie przygotujemy sobie pozostałe składniki naszego Ramenu.

Shoyu Tare

  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml mirin
  • 2 płatki imbiru

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki w rondelku, doprowadzić do wrzenia i redukować około 3-5 minut. Powstanie gęsty, aromatyczny sos.

Olej z pieczonego czosnku:

  • 100 ml oleju
  • 5-6 ząbków czosnku

Obrane ząbki czosnku piec w rozgrzanym do 200 st C piekarniku przez około 10 minut. Następnie połączyć z olejem i zblendować na gładko. Dodać szczyptę soli i przecedzić przez sito.

Jajka Ajitsuke:

  • 2 jajka
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml mirin

Jajka ugotować na półmiękko, zahartować zimną wodą. Obrać i włożyć do marynaty składającej się z mirinu, sosu sojowego, najlepiej na 1-2 godziny.

Dodatki wedle upodobań:

  • piersi z kaczki, kurczak lub boczek kakuni (odpowiednio wcześniej zamarynowany i przygotowany – przepis poniżej)
  • świeże liście szpinaku
  • szczypiorek lub dymka
  • papryka słodka
  • grzyby shitake
  • makaron Ramen lub Udon

Piersi z kaczki można zrobić w prosty, wręcz banalny sposób. Rozgrzać patelnię, a w tym czasie ponacinać delikatnie skórę umytej i osuszonej piersi z kaczki tak, aby nie przeciąć mięsa. Następnie kłaść na patelnię skórą do dołu i smażyć, aż wytopi się tłuszcz (można go trochę odlać) i przekręcić na drugą stronę. Smażyć do pożądanego poziomu wypieczenia mięsa – choć i tak “dojdzie” potem w gorącej zupie.

Po przepis na boczek kakuni odsyłam was na stronkę poniżej, bo jest obłedny: http://foodfashionblog.com/buta-kakuni-boczek-gotowany-po-japonsku-japanese-braised-pork-belly/

Serwowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją. Włożyć do misek.

Wywar zagotować. Do talerzy nałożyć po 1-2 łyżki tare i oleju z czosnkiem (to jest nasza baza smakowa, bo sam wywar nie będzie słony). Zalać gorącym wywarem, ułożyć pokrojone mięso, dodatki, jajka przekrojone na połówki. Obficie posypać dymką i sezamem.

Zgłodniałam…

Smacznego!

Dodaj komentarz

2 Comments

  1. Uwielbiam Twoje przepisy, są proste, ale przepyszne!
    Twój eBook ze śniadaniami krąży po całej mojej rodzinie. 😀
    Dzięki!

    A do przygotowania ramenu jeszcze dorastam. 😀

    1. Jak miło!! Bardzo bardzo dziękuję i cieszę się, że mogę pomóc trochę w kuchni – po to tu jestem 🙂 Pozdrawiam serdecznie! Asia

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *