StirFry z warzywami (recenzja)

StirFry z warzywami (recenzja)
 

Jako miłośniczka kuchni azjatyckiej, nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez woka. Dzięki jego odpowiedniej budowie ciepło jest zawsze równomiernie rozłożone, a łatwość mieszania i rozprowadzenia smaku daje nam świetny efekt końcowy. Na rynku jest wiele dostępnych marek, sprzętów, często ciężko podjąć decyzję i wybrać najlepszy wok dla siebie. Rozpiętość cenowa nie pomaga, a czytając subiektywne opinie w Internecie wcale nie jesteśmy mądrzejsi. Ale… Jako blogerka kulinarna używam w swojej kuchni wielu różnych sprzętów i spróbuję Wam pomóc w tym wyborze, pisząc własną ocenę.

Dzięki PAYBACK miałam okazję przetestować WOK Simply Clean Tefal i przygotować na nim pyszne i proste warzywa stir fry. W połączeniu z dobrą patelnią – dla mnie to obiad idealny!

Cała recenzja znajduje się na stronie PAYBACK gdzie dzielę się moją opinią oraz potrzebnymi informacjami, które pomogą w wyborze i zakupie woka

Zapraszam również na pyszny obiad i przepis na warzywa stir fry z ryżem jaśminowym

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 marchewka
  • ½ papryki
  • Twarda część, tzw. trzon brokułu + kilka różyczek
  • Cebula lub szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Dymka
  • Kolendra lub natka pietruszki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia
  • Prażony sezam
  • Ryż jaśminowy

Przy robieniu dania stir fry, czyli szybkie smażenie i mieszanie, wszystkie produkty musimy wcześniej przygotować, bo samo smażenie zajmie nam kilka chwil. Marchewkę, paprykę, twarde części brokułu kroimy w cienkie słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dymkę kroimy, obrywamy listki kolendry czy natki pietruszki. Przygotowujemy sos: mieszamy razem sos sojowy, ostrygowy. Gotujemy wcześniej ryż lub makaron ryżowy.

Na Woku Simply Clean Tefal rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę, smażymy mieszając przez minutę, dorzucamy czosnek i smażymy kolejne 30 sekund. Wrzucamy warzywa i smażymy, mieszając przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukier i całość zalewamy sosem i smażymy razem, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Na koniec wrzucamy dymkę, podajemy z ryżem, kolendrą i prażonym sezamem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *