Popovers, czyli śniadaniowe muffiny z cynamonem

Popovers, czyli śniadaniowe muffiny z cynamonem
Śniadaniowe muffiny z cynamonem, czyli zaczynamy dzień na słodko!
Czasoumilacz, czyli pyszne “comfort food” wjechało dziś na salony! Dzień chłopaka trzeba przecież jakoś uczcić! Widziałam te cudeńka kiedyś na blogu https://www.marthastewart.com/
 
Na 12 sztuk potrzebujecie:
• 3 jajka
• 400 ml mleka
• 270g mąki pszennej uniwersalnej
• Czubata łyżeczka soli
• Cukier trzcinowy, cynamon, masło
 
Wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej. Jeśli wyjęliście je właśnie z lodówki – koniecznie ogrzać.
Piekarnik, wraz z formą na muffiny, nagrzać do 230°C
Jajka ubić z mlekiem w dużej misce. Ubijać około 1-2 minut rózgą. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać do ich połączenia tak, aby nie było grudek. Odstawić.
 
Ostrożnie natłuścić rozgrzaną formę i na gorącą wylewać ciasto do 2/3 wysokości. Od razu wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175° C i piec kolejne 20 minut.
 
Po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na kratkę i delikatnie ponakłuwać z boku ostrym nożem. Smarować rozpuszczonym masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Zajadać!
 
Ale to jest dobre… i w sumie prawie bez cukru!
 
Polecam również przepis na tradycyjne gołąbki, idealne na obiad:
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *