Śniadaniowe muffiny z cynamonem, czyli zaczynamy dzień na słodko!Czasoumilacz, czyli pyszne „comfort food” wjechało dziś na salony! Dzień chłopaka trzeba przecież jakoś uczcić! Widziałam te cudeńka kiedyś na blogu https://www.marthastewart.com/ Na 12 sztuk potrzebujecie:• 3 jajka• 400 ml mleka• 270g mąki pszennej uniwersalnej• Czubata łyżeczka soli• Cukier trzcinowy, cynamon, masło Wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej. Jeśli wyjęliście je właśnie z lodówki – koniecznie ogrzać.Piekarnik, wraz z formą na muffiny, nagrzać do 230°CJajka ubić z mlekiem w dużej misce. Ubijać około 1-2 minut rózgą. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać do ich połączenia tak, aby nie było grudek. Odstawić. Ostrożnie natłuścić rozgrzaną formę i na gorącą wylewać ciasto do 2/3 wysokości. Od razu wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175° C i piec kolejne 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na kratkę i delikatnie ponakłuwać z boku ostrym nożem. Smarować rozpuszczonym masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Zajadać! Ale to jest dobre… i w sumie prawie bez cukru! Polecam również przepis na tradycyjne gołąbki, idealne na obiad:Gołąbki – przepis Smacznego!

Zostaw komentarz