Kurczak po toskańsku, czyli kurczak w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku.
Kiedy nie mam pomysłu na obiad to zawsze jest dobry moment, aby wykorzystać ten przepis. Prosty, szybki i bardzo smaczny – cała moja rodzina go uwielbia, dlatego dzielę się przepisem również z wami!
- 800 g piersi z kurczaka
- Marynata: sól, pieprz, 2 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki papryki wędzonej, oliwa lub olej
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 2 garści szpinaku
- 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
- 300 ml śmietany 18% (można pół na pół z jogurtem)
- Sól i pieprz, olej do smażenia
Składniki na marynatę wymieszać w dużej misce i dodać pokrojone w paski mięso. Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Wyjąć na 15 minut przed smażeniem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć kurczaka z każdej strony. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę, dodać czosnek i pokrojone suszone pomidory. Przesmażyć razem kilka minut. Następnie dodać śmietanę i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku. Dusić 10 minut. Na koniec dodać szpinak, wymieszać i wyłączyć ogień. Podawać z ulubionymi dodatkami
Jeśli masz ochotę na najlepszą pizzę w domowej odsłonie to zajrzyj koniecznie do tego przepisu:
Smacznego!

Zostaw komentarz