Tort tiramisu, bez pieczenia

Tort tiramisu, bez pieczenia
Tort tiramisu! Kawowa rozkosz w zasięgu ręki! Tak! To jest jak najbardziej możliwe, bo przepis jest bez jajek, bez pieczenia – bajecznie prosty i bajecznie pyszny! Rolka z wykonaniem jest na moim IG, FB oraz TikTok, a tutaj zostawiam dokładny przepis.
Takie ciasto jest świetną propozycją na każdą okazję, nie tylko urodziny! Polecam!
 
Tortownica 26 cm
Składniki:
  • duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 250-300 ml mocnej kawy (ja robię podwójne espresso)
  • amaretto (wedle uznania, można też pominąć)
  • gorzkie kakao
  • owoce, ziarenka kawy, orzechy, listki mięty do dekoracji

Zaparzyć mocą kawę, najlepiej w misce i ostudzić. Można lekko osłodzić, ale biszkopty są słodkie, więc jest to niepotrzebne. Można do kawy dolać kieliszeczek amaretto.

Serek mascarpone ubijać z cukrem pudrem, wlać 50 ml mocnej, ostudzonej kawy, a następnie śmietankę i ubijać, aż powstanie gęsty krem. 

Podpowiedź: Jeśli nie chcesz kawowego kremu, pomiń kawę w tym kroku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty zamoczyć z obu stron w kawie i wykładać na dno tortownicy, tak, aby przykryły cały spód, oprószyć gorzkim kakao. W kolejnym kroku wyłożyć 1/3 kremu mascarpone i  powtórzyć: biszkopty, kakao i znowu krem. Ostatnia warstwa to krem. 

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc. Udekorować przed podaniem.

Polecam też przepis na Banoffee pie, też ciasto bez pieczenia:
 
Smacznego!
Dodaj komentarz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *