Tort tiramisu! Kawowa rozkosz w zasięgu ręki! Tak! To jest jak najbardziej możliwe, bo przepis jest bez jajek, bez pieczenia – bajecznie prosty i bajecznie pyszny! Rolka z wykonaniem jest na moim IG, FB oraz TikTok, a tutaj zostawiam dokładny przepis.Takie ciasto jest świetną propozycją na każdą okazję, nie tylko urodziny! Polecam! Tortownica 26 cmSkładniki:
- duża paczka podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 250-300 ml mocnej kawy (ja robię podwójne espresso)
- amaretto (wedle uznania, można też pominąć)
- gorzkie kakao
- owoce, ziarenka kawy, orzechy, listki mięty do dekoracji
Zaparzyć mocą kawę, najlepiej w misce i ostudzić. Można lekko osłodzić, ale biszkopty są słodkie, więc jest to niepotrzebne. Można do kawy dolać kieliszeczek amaretto.
Serek mascarpone ubijać z cukrem pudrem, wlać 50 ml mocnej, ostudzonej kawy, a następnie śmietankę i ubijać, aż powstanie gęsty krem.
Podpowiedź: Jeśli nie chcesz kawowego kremu, pomiń kawę w tym kroku.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty zamoczyć z obu stron w kawie i wykładać na dno tortownicy, tak, aby przykryły cały spód, oprószyć gorzkim kakao. W kolejnym kroku wyłożyć 1/3 kremu mascarpone i powtórzyć: biszkopty, kakao i znowu krem. Ostatnia warstwa to krem.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc. Udekorować przed podaniem.
Polecam też przepis na Banoffee pie, też ciasto bez pieczenia:Link do przepisu Smacznego!

Zostaw komentarz